Economie

IMF: leg rekening prijsplafond energie neer bij profiteurs

Huishoudens of bedrijven die door de Nederlandse overheid gecompenseerd worden voor hoge energiekosten maar dit eigenlijk niet nodig hebben, zouden extra belasting moeten gaan betalen om de kosten van de massale overheidssteun te dekken. „Dat zou gezond economisch beleid zijn”, stelt bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

ANP
13 October 2022 12:02

Nederland kondigde onlangs een prijsplafond voor gas en stroom en andere maatregelen aan, waardoor veel huishoudens in het land op enige manier worden tegemoetgekomen in hun energierekening of hogere kosten en niet alleen de kwetsbare groepen of mensen die te maken hebben met extreem hoge tarieven. Het IMF is geen voorstander van ongerichte subsidies want daarmee loop je het risico de prijzen in het land verder op te drijven en centrale banken te hinderen bij het bestrijden van de hoge inflatie. Dit omdat sommige groepen mensen dan opeens meer geld overhouden om te besteden.

Maar Hilbers wijst erop dat de overheid nog een mogelijkheid heeft om ongewilde bijeffecten te voorkomen. Dat zit hem in de manier waarop de maatregelen worden gefinancierd. Hij benadrukt dat dit uiteindelijk een politiek besluit zal moeten zijn. Maar met een economische bril bekeken zou het volgens hem verstandig zijn om op zoek te gaan naar groepen huishoudens of bedrijven die relatief sterk profiteren van de steun vanuit de overheid en daar dan met een belastingverhoging de rekening neer te leggen. Daarmee wordt dan eigenlijk weer voorkomen dat deze groepen veel baat hebben bij de maatregelen waardoor de overheid per saldo alsnog vooral kwetsbaren helpt.

Het kabinet heeft nog niet besloten hoe het de vele miljarden die het tijdelijke prijsplafond kost volgend jaar gaat financieren. Dat is een bewuste keuze, liet minister Sigrid Kaag (Financiën) vorige week aan de Tweede Kamer weten. Er is simpelweg nog te veel onzeker om „op een geïnformeerde en verstandige manier” dekking te zoeken voor de plannen, aldus de bewindsvrouw.

Wel heeft Kaag al aangegeven in de eerste plaats niet te denken aan bezuinigingen. Ze hoopt dat een solidariteitsheffing voor de zogeheten mijnbouwbedrijven, die juist profiteren van de hoge energieprijzen, een bijdrage kan leveren. Maar ook de opbrengst daarvan is nog erg ongewis. Datzelfde geldt voor de extra gasbaten, die het kabinet dit jaar deels heeft ingezet om zijn koopkrachtplannen te dekken. Verder hintte Kaag er onder meer op dat het zwaarder belasten van vermogen wat haar betreft tot de opties behoort.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer