Gemeente: geen verband tussen krijgen woning en opzeggen baan
De gemeente Utrecht spreekt tegen dat er een direct verband is tussen het versneld verkrijgen van een woning door statushouders en het opzeggen van hun baan. Dat schrijft wethouder Rachel Streefland aan de gemeenteraad in reactie op schriftelijke vragen.
Aanleiding voor die vragen was een publicatie van het Financieele Dagblad, dat dit weekend schreef dat tientallen statushouders ontslag hadden genomen nadat zij deze zomer versneld een woning toegewezen hadden gekregen. De gemeente wist hiervan. Stadsbelang Utrecht, PVV, VVD en CDA hadden het college om opheldering gevraagd.
De Utrechtse partijen noemen dit „kwalijk en onacceptabel”. „Werken is juist een belangrijke manier om mee te doen in onze samenleving.” Blijkbaar is het kunnen aanvragen van een uitkering en toeslagen een „perverse prikkel om te stoppen met werken”, schrijven zij.
„Het starten met het inburgeren en werk wordt als intensief en complex ervaren”, reageert wethouder Streefland. „Helaas lukt dit niet altijd en bij iedereen. In de uitvoeringspraktijk zien wij dat daar verschillende oorzaken (ziekte, geen kinderopvang, slechte arbeidsomstandigheden) onder liggen.”
Volgens de gemeente hebben niet tientallen maar zes „van dit jaar 650 verplicht te huisvesten statushouders hun contract bij een grote internationale fastfoodketen beëindigd”. „Daarnaast hebben ons signalen bereikt dat dit mogelijk nog een paar andere statushouders betreft bij een andere horecaonderneming”, schrijft de wethouder.
Dat dit (het nemen van ontslag) gebeurt, is volgens haar ook niet nieuw en heeft niets te maken met de „versnellingsactie”. „Dat statushouders hun contract opzeggen, is iets wat in elke gemeente voor kan komen.” Zij benadrukt dat het beleid van Utrecht „erop is gericht dat statushouders in onze stad vanaf dag één inburgeren en meedoen”.
Volgens Vluchtelingenwerk Nederland is nog onduidelijk waarom de zes statushouders hun baan hebben opgezegd. „Wat je ook vaak ziet is dat statushouders hun baan opzeggen omdat het niet meer in de buurt van het azc is waar ze verbleven”, zegt een woordvoerder. „Zodra ze in een andere woonplaats een huis krijgen is de reistijd niet meer te doen om die baan aan te houden.”
Vluchtelingenwerk Nederland vindt het daarom onterecht dat er een verband wordt gelegd met het verkrijgen van een uitkering. Volgens de hulporganisatie willen statushouders juist heel graag aan het werk om een leven op te bouwen in Nederland.