Binnenland

Luxemburg nieuwe voorzitter van EU

Nederland heeft zaterdag het voorzitterschap van de Europese Unie aan Luxemburg overgedragen, dat tot en met juni aan het roer van de EU zal staan.

ANP
3 January 2005 11:16Gewijzigd op 14 November 2020 02:04

De belangrijkste taken voor de nieuwe voorzitter zijn het vinden van een oplossing voor de moeilijke discussie over de financiering van de EU van 2007 tot en met 2013 en een aanpassing van het stabiliteitspact voor de euro. Dat laatste moet landen als Duitsland of Frankrijk iets meer speelruimte geven voor begrotingstekorten in slechte tijden.

Nederland blijft op de achtergrond Luxemburg nog wel steunen als voorgaande voorzitter, onder meer in landen buiten de EU waar de Luxemburgers geen ambassade hebben. Verder moet Nederland ook nog tal van dossiers overdragen aan de regering-Juncker in het groothertogdom. Na Luxemburg is Groot-Brittannië EU-voorzitter in de tweede helft van 2005.

Nederland moest als EU-voorzitter veel werk zelf verzetten, omdat de nieuwe Europese Commissie pas half november aantrad. Ook moest de EU nog wennen aan de tien nieuwe lidstaten die vorig jaar op 1 mei toetraden en een pas verkozen Europees Parlement. Doorgaans krijgt het voorzitterschap veel steun van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

Belangrijkste wapenfeit onder Nederlands voorzitterschap was het besluit om na jaren van discussie in oktober met Turkije onderhandelingen te beginnen over het lidmaatschap van de EU. Verder kon minister Kamp van Defensie zijn collega’s in de Unie onverwacht snel winnen voor de oprichting van een vijftiental strijdgroepen van telkens 1500 snel inzetbare militairen in brandhaarden over de hele wereld.

Verder heeft Nederland op het terrein van justitie en asiel forse vooruitgang geboekt door lidstaten zo ver te krijgen dat zij meer informatie over terrorisme met elkaar gaan uitwisselen. Verder schaarden zich onder Nederlands voorzitterschap alle lidstaten achter het streven om in 2010 een en dezelfde asielprocedure te realiseren voor de hele EU. Aanvraagprocedures en verblijfsvergunningen voor asielzoekers worden daardoor hetzelfde in alle 25 lidstaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer