EconomieDe winter door

Energie kost metaalbedrijf jaarlijks tonnen meer

Duizenden verschillende onderdelen of halfproducten van metaal, in aantallen van tien of een miljoen, krijgen een ‘gezicht’ in de productieruimtes van Ebbers Metalworks (EMW) in Doetinchem. Om de machines te laten draaien is jaarlijks 22.000 kuub gas en 440.000 kilowattuur elektriciteit nodig.

Gert Janssen
10 October 2022 14:32
Eigenaar-directeur Luuk Ebbers (r.) van Ebbers Metal Works (EMW) in Doetinchem. De producent van onder meer metalen halffabricaten heeft een jaarlijkse energiebehoefte van 22.000 kubieke meter gas en 440.000 kw/u elektriciteit. beeld VidiPhoto
Eigenaar-directeur Luuk Ebbers (r.) van Ebbers Metal Works (EMW) in Doetinchem. De producent van onder meer metalen halffabricaten heeft een jaarlijkse energiebehoefte van 22.000 kubieke meter gas en 440.000 kw/u elektriciteit. beeld VidiPhoto

Het Achterhoekse metaalbewerkingsbedrijf heeft een uitdaging. Eind dit jaar lopen de energiecontracten af en de voorspelde nieuwe tarieven kosten het EMW jaarlijks zo’n drie ton meer, rekent eigenaar-directeur Luuk Ebbers voor. „Op dit moment betalen we 5 cent per kilowattuur elektriciteit en 48 cent voor een kuub gas. Met de huidige prijzen is de stroom acht keer en het gas zeven maal zo duur. Een kwart van onze stroombehoefte hebben we op tijd voor langere termijn vastgelegd op 25 cent per kilowattuur.”

Om de tientallen machines die de metalen halffabricaten vervaardigen draaiende te houden, is met name de elektriciteitsvoorziening onmisbaar. Een klein lichtpuntje is de aanleg van een veld met 500 zonnepanelen naast het bedrijf dat in maart volgend jaar gereed moet zijn. Een investering van zo’n 200.000 euro. „Twee jaar geleden hebben we dat in gang gezet. Hiermee kunnen we in de helft van onze elektriciteitsbehoefte voorzien. Hoewel de infrastructuur op dit industrieterrein niet geschikt is voor het terugleveren aan het net –dat zou kunnen, want op zaterdag en zondag wordt er bij ons niet gewerkt– blijft het met deze tarieven interessant om zonnepanelen te installeren.”

Doorberekend

Desondanks verwacht Ebbers in 2023 fors meer geld kwijt te zijn aan energiekosten. Dat zal doorberekend moeten worden aan de afnemers in de productieketen die de onderdelen van Ebbers nodig hebben. Ook zij zullen de prijzen van het eindproduct moeten verhogen, met als gevolg dat de consument naar verwachting minder snel een nieuwe aankoop doet. Want niet alleen het maakproces wordt duurder door de energiecrisis, ook het staal als grondstof is al eerder flink in prijs gestegen, onder meer door wereldwijde transportproblemen. „Tegelijkertijd heb ik het vermoeden, zonder dit hard te kunnen maken, dat de grondstofprijzen kunstmatig hoog worden gehouden. De levertijd van materialen is namelijk al een stuk korter.”

De Doetinchemse metaalondernemer verwacht dat hij zijn klanten straks zo’n 10 à 15 procent meer moet laten betalen voor hun bestelling. „We gaan er natuurlijk geen geld op toeleggen. Gelukkig kunnen we grotendeels zelf onze prijs bepalen. De vraag is echter of de consument uiteindelijk bereid is om meer te betalen. Daar maak ik me wel zorgen over. We hebben de bankencrisis gehad tussen 2009 en 2013 en pas nog de coronacrisis, maar dit is veel ernstiger. We merken nu al dat de vraag terugloopt en dat de orderportefeuille voor het vierde kwartaal minder vol zit dan vorig jaar. Aan de andere kant: we maken unieke producten, dus ik verwacht niet dat we klanten kwijtraken.”

Naast de investering in zonnepanelen, zet het Achterhoekse bedrijf ook in op energiebesparing. „We hebben inmiddels alle lampen al vervangen door ledverlichting. De warme lucht van onze compressoren en koelers die we eerst afvoerden naar buiten, blazen we nu de fabriek in. Daarnaast zijn er warmtepompen geïnstalleerd. Ook blijven we investeren in nieuwere, efficiëntere –en daardoor ook zuinigere– machines. De andere kant is ook waar: als we meer energie gebruiken, hebben we ook meer opdrachten…”

Deuk

Over de houding van de overheid in deze energiecrisis is Ebbers niet te spreken. „Aan een coronacrisis kun je niks doen. Die overkomt ons. Maar het sanctioneren van Rusland –hoe terecht misschien ook– is een politieke beslissing. En als particulieren en bedrijven vervolgens in de problemen komen, geeft de regering niet thuis. Wat we nu nodig hebben is het afschaffen van de energiebelasting en een prijsplafond voor gas en stroom, anders gaat de economie tot stilstand komen. Een overheid hoeft geen winst te maken. In Duitsland en Frankrijk is dit al veel beter geregeld. Mijn verwachting van de huidige politiek en het kabinet heeft wel een deuk opgelopen. In mijn optiek hebben we nu een onbetrouwbare overheid.

Meer over
De winter door

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer