Groot deel Limburg heeft weer drinkwater uit de Maas
Waterleidingmaatschappij Limburg (WML) haalt weer drinkwater uit de Maas. Op 12 juli stopte WML daarmee omdat er onbekende stoffen in de rivier werden gevonden. Heel even werd de productie van drinkwater uit de Maas in augustus weer hervat, maar die stopte opnieuw op 25 augustus om dezelfde reden: teveel onbekende stoffen in de rivier. Inmiddels is duidelijk dat die stoffen ongevaarlijk zijn, laat WML donderdag aan zijn klanten weten.
In juli schakelde WML over op diep grondwater dat weliswaar schoon en gezond is, maar meer kalk bevat dan drinkwater uit de Maas. Na onderzoek bleek dat de onbekende stof van natuurlijke, plantaardige oorsprong is.
„De extreme zomer met hoge temperaturen, droogte en lage waterstanden vormde de directe oorzaak van de onbekende stoffen”, aldus WML in een mail aan de klanten. „Door meer regen, lagere temperaturen en minder zonlicht zijn de concentraties van de stoffen in het Maaswater afgenomen tot normale waardes en is de inname van Maaswater onlangs weer hervat. De tijdelijke verandering van de samenstelling van het drinkwater was, op meer kalk na, geen moment nadelig van invloed op de kwaliteit van ons drinkwater.”
Met name Noord- en Midden-Limburg krijgen drinkwater uit de Maas uit de kraan.