TotalEnergies: prijsplafond olie gunstig voor Poetin
Een prijsplafond voor Russische olie zal gunstig uitpakken voor Rusland. Dat denkt Patrick Pouyanne, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies. Hij stelde dat het aftoppen van de prijzen geen goed idee is. Volgens hem zal op deze manier meer macht in handen komen van de Russische president Vladimir Poetin. Pouyanne sprak tijdens een energietop in Londen.
De lidstaten van de Europese Unie bereikten eerder een compromis over een nieuw pakket aan sancties tegen Rusland. Daarin zijn ook afspraken gemaakt over een prijsplafond voor Russische olie bij verkoop aan derde landen. De nieuwe sancties tegen Rusland worden hoogstwaarschijnlijk donderdag van kracht.
De EU volgt met het olieprijsplafond, dat een belangrijke inkomstenbron van het Kremlin moet raken, de grote westerse bondgenoten van de G7. Deze zeven belangrijke industrielanden spraken de prijslimiet al eerder af. Die gaat begin december in, op het moment dat de EU zelf olietankers uit Rusland niet langer toelaat. Voor Russische olie die de unie doorvoert en verkoopt aan de rest van de wereld gaat dan de limiet gelden.
„Wat ik zeker weet, is dat als we een grens instellen, Poetin zal zeggen: we verkopen mijn olie niet. En de prijs zal niet 95 maar 150 dollar bedragen. Dat zou ik Vladimir Poetin niet gunnen” , aldus Pouyanne. Zijn opmerkingen kwamen op dezelfde dag dat de landen van oliekartel OPEC en zijn door Rusland geleide bondgenoten een belangrijke productiebeperking overeenkwamen. Vanaf november worden dagelijks 2 miljoen vaten minder opgepompt om daarmee de olieprijzen te stutten.
„Er is een reden waarom Rusland bereid is deel te nemen aan een OPEC-vermindering”, aldus Pouyanne. „Omdat Rusland niet zeker weet of er iemand zal worden gevonden om deze olie te kopen.”
Shell-topman Ben van Beurden had dinsdag tijdens hetzelfde evenement in Londen al verklaard dat het onduidelijk was hoe effectief een prijsplafond voor Russische olie zou zijn. Rusland waarschuwde een dag later dat een eventueel prijsplafond voor Russische olie een „schadelijk effect” zou hebben op de wereldmarkten. Moskou stelt dat Russische bedrijven geen olie leveren aan de landen die een dergelijk plafond invoeren.