Buitenland

Dodental zeebeving boven de 144.000

Het dodental door de zeebeving in Azië is de 144.000 gepasseerd. Indonesië, het zwaarst getroffen land, telt meer dan 94.000 doden. Dat hebben regeringen en gezondheidsdiensten meegedeeld.

ANP
3 January 2005 06:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:03
KUAKATA - Een meisje speelt op het strand van Kuakata in Bangladesh, waar geen slachtoffers zijn gevallen. Foto EPA
KUAKATA - Een meisje speelt op het strand van Kuakata in Bangladesh, waar geen slachtoffers zijn gevallen. Foto EPA

De enorme hulpoperatie komt op gang. Ruim 1,8 miljoen mensen hebben voedsel nodig en vijf miljoen zijn hun huis kwijt.

Indonesië gaat samenwerken met buurlanden om een waarschuwingssysteem op te zetten. Dat moet helpen voorkomen dat bij toekomstige tsunami’s weer zo ontzettend veel doden vallen.

De hulpactie verloopt over het algemeen goed, alleen in Indonesië blijft het een probleem. Sumatra en Atjeh zijn moeilijk te bereiken, door een gebrek aan wegen en vliegvelden. Dat zei hulpcoördinator Jan Egeland van de Verenigde Naties zondag. Op Sri Lanka kunnen 700.000 mensen binnen drie dagen hulp verwachten. Het aantal mensen dat in vluchtelingenkampen in de Indonesische provincie Atjeh is ondergebracht, is tot ruim 270.000 gestegen.

Volgens Egeland werken honderden hulporganisaties op goede wijze samen met de VN. De VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr is een luchtbrug begonnen naar Atjeh. In drie dagen wil de organisatie 400 ton voedsel vanuit haar depots in Denemarken en Dubai overvliegen naar het rampgebied. Ook gaan er dekens en kookgerei naar Indonesië. In het noorden van Sri Lanka werken de rebellen van de Tamil Tijgers samen met de regering bij de distributie van hulpmiddelen.

De VN vrezen dat het werkelijke dodental door de tsunami’s nooit bekend wordt, omdat veel lichamen in zee zijn verdwenen. Sri Lanka en India hebben gezegd te vrezen voor het leven van meer dan 11.000 vermisten. Forensische deskundigen stelden zondag dat het wel eens maanden kan gaan duren om de duizenden lijken te identificeren. Volgens Karl Kent, de leider van het Australische forensische team, zullen veel lichamen ook niet meer te identificeren zijn. De experts maken foto’s van het gebit, maken vingerdrukken en nemen DNA-materiaal af. In totaal zijn ongeveer driehonderd deskundigen uit negentien landen (waaronder Nederland) ingezet.

In de door de vloedgolven getroffen gebieden gaat de zoektocht naar Nederlandse vermisten onverminderd door. Dertig Nederlanders van wie zeker is dat zij in het gebied waren toen de ramp zich voltrok, zijn vermist. Over het lot van ruim driehonderd Nederlanders in de regio bestaat nog onduidelijkheid. Tot zondag zijn zes Nederlandse doden te betreuren, vijf in Thailand en een in Sri Lanka.

Meer over
Actueel
Zeebeving

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer