Buitenland

Twee miljoen Amerikanen zonder stroom door Ian, dodental loopt op

Bijna twee miljoen Amerikanen in het zuiden van de Verenigde Staten zitten zonder stroom na het passeren van orkaan Ian. De orkaan ging vrijdagmiddag lokale tijd aan land in de staat South Carolina en zwakte daarna snel af tot een storm. Eerder in de week trok Ian een spoor van vernieling door Florida, waar het dodental volgens CNN is opgelopen tot zeker 42. De zender baseert zich op cijfers van lagere overheden. De federale autoriteiten hebben 23 doden bevestigd.

ANP
1 October 2022 02:33Gewijzigd op 1 October 2022 03:38

Volgens de eerste berichten is de schade in South Carolina beperkter dan in Florida, waar steden onderliepen en hele straten werden weggeblazen. In met name de kustplaatsen van South Carolina zorgde Ian voor overstromingen en raakten huizen beschadigd. In Georgetown, niet ver van waar Ian aan land kwam, werd een houten pier de zee in geblazen. Verder zijn in de staat bomen ontworteld en elektriciteitsmasten omgewaaid. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen. Ruim 165.000 inwoners van South Carolina zitten volgens de website poweroutage.us zonder elektriciteit, net als 273.000 mensen in buurstaat North Carolina, waar Ian eveneens overheen trok. In Florida zitten meer dan 1,5 miljoen mensen nog altijd zonder stroom.

Ian kwam woensdag in Florida aan land als een orkaan van de vierde categorie, de op een na zwaarste. Boven land verloor Ian aan kracht en raasde verder als een tropische storm. Boven de Atlantische Oceaan won hij echter weer aan kracht en bereikte als een orkaan van de eerste categorie de kust van South Carolina. Daarna zwakte hij opnieuw af tot stormkracht. Het Amerikaanse National Hurricane Center waarschuwt dat in het spoor van Ian aan de kust nog altijd levensgevaarlijke stormvloeden mogelijk zijn. Landinwaarts gaat de storm gepaard met zware regens die overstromingen kunnen veroorzaken.

Eerder in de week trof Ian ook Cuba, waardoor op het hele eiland de elektriciteit uitviel. In onder meer de hoofdstad Havana en de steden Cárdenas en Surgidero de Batabanó demonstreerden volgens The New York Times donderdag mensen omdat de hulpverlening volgens hen te langzaam op gang kwam. De regering zette oproerpolitie in om de protesten te onderdrukken. The Wall Street Journal meldde vrijdag dat de Cubaanse regering de Verenigde Staten om noodhulp heeft gevraagd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer