Oefeningen VS, Japan en Zuid-Korea bij Noord-Korea
De marines van Zuid-Korea, de Verenigde Staten en Japan houden vrijdag voor het eerst in vijf jaar gezamenlijke anti-onderzeeëroefeningen in internationale wateren voor de oostkust van het Koreaanse schiereiland.
De oefeningen komen een dag nadat Noord-Korea twee ballistische raketten afvuurde, kort na het bezoek van de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aan Zuid-Korea.
„De oefeningen zijn bedoeld om beter te kunnen reageren op de toenemende dreiging van Noord-Koreaanse onderzeeërs. Daaronder zijn de per onderzeeër gelanceerde ballistische raketten (SLBM), in een tijd waarin Noord-Korea consequent nucleaire dreigementen maakt met ballistische rakettests”, zei de Zuid-Koreaanse marine in een verklaring.
Noord-Korea is van plan een nieuwe nucleaire test te doen, de eerste sinds 2017 en de zevende sinds 2006. Het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zorgt al jaren voor internationale onrust door ballistische raketten te testen en aan kernwapens te werken. De internationale gemeenschap heeft Pyongyang zware sancties opgelegd.
Harris bezocht donderdag de gedemilitariseerde zone (DMZ) tussen Noord- en Zuid-Korea. Ze omschreef Noord-Korea daar als een land met een „bruut dictatorschap, een illegaal wapenprogramma en wijdverbreide mensenrechtenschendingen die de vrede en stabiliteit bedreigen.”
Volgens Harris laat de grenszone duidelijk zien dat Noord- en Zuid-Korea „dramatisch andere wegen” zijn ingeslagen. De Verenigde Staten en de rest van de wereld zijn uit op „een stabiel en vredig Koreaans schiereiland, waar Noord-Korea niet langer een bedreiging vormt”, aldus Harris.
Eerder op de dag had de vicepresident een ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk Yeol in Seoul. Harris en Yoon hebben tijdens hun gesprek opnieuw de intentie uitgesproken zich in te zetten voor de complete denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, meldde het Witte Huis.