Kerk & religie

Bord bij gereformeerde kerk Tienhoven verwijst naar Anne Frank

Bij de voormalige gereformeerde kerk in Tienhoven, bij Maarssen, staat sinds kort een ANWB-informatiebord dat het gebouw als ”Anne’s kerk” aanduidt. In de slaapkamer van Anne Frank in het Achterhuis in Amsterdam hing een foto van de kerk.

Jan Kas
30 September 2022 09:02
Het informatiebord. beeld ANWB
Het informatiebord. beeld ANWB

Het kerkgebouw is sinds 2020 in particuliere handen. De eigenaren Jan en Jeanine Boesen, die nabij de kerk wonen, hebben onderzoek gedaan naar het verband met Anne Frank. Bekend was al dat de foto boven Anne’s bed afkomstig was uit een nummer van het weekblad ”Wij, ons werk, ons leven” uit oktober 1936. Anne was twee jaar in het Achterhuis ondergedoken en schreef daar haar wereldberoemde oorlogsdagboek.

Het echtpaar Boesen deed navraag bij oude dorpsbewoners en nabestaanden en kwam in contact met een vriendin van Anne, Hannah Goslar, die inmiddels 93 jaar is en na de Tweede Wereldoorlog naar Israël emigreerde.

Hannah bleek in 1941 in Tienhoven gelogeerd te hebben, waarschijnlijk bij de Joodse familie Stern op de boerderij Welgelegen. Anne mocht geregeld mee op stap met de familie Goslar, maar Hannah kon zich niet herinneren of Anne ooit in het Utrechtse dorp is geweest.

Karl en Mathilde Stern ontvluchtten in 1936 met hun dochter Ilse Duitsland. Ilses man Arthur Lindheimer voegde zich in 1937 bij hen. Zij doken in Tienhoven onder en overleefden de oorlog. Een voormalige postbode wist te vertellen dat veehouder Lindheimer op zaterdag –de joodse sabbat– niet zelf de koeien molk.

18649344.JPG
De voormalige gereformeerde kerk in Tienhoven. beeld RD

Het kerkgebouw dateert van 1887. Het werd kort na de Doleantie als noodkerk in gebruik genomen. Tijdens een renovatie in 1906 werd een toren aangebouwd. De oorspronkelijke gotische ramen zijn verloren gegaan. Voorgevel en toren werden door de jaren heen meer versoberd. In 1964-1965 is de kerk, maar niet de toren, vanaf één meter hoogte herbouwd. In 2002 werd de kerk voor het laatst voor de eredienst gebruikt. De gereformeerden vormden toen met de hervormden in Tienhoven één gemeente, die samenkomt in de hervormde kerk. De gereformeerde kerk werd daarna lange tijd benut voor een maandelijkse rommelmarkt.

Een koper vinden voor het afgestoten kerkgebouw was lastig. Belangstellenden haakten steeds af. Totdat in 2016 een projectontwikkelaar uit Den Haag zich meldde met een plan voor vier luxe villa’s op het perceel, en dus de sloop van de kerk. Dat stuitte in Tienhoven op weerstand. Zes buurtbewoners, onder wie het echtpaar Boesen, vochten het voornemen aan tot voor de Raad van State, de hoogste algemene bestuursrechter. Uiteindelijk werd het project afgeblazen.

De Boesens hebben vervolgens de kerk aangekocht, met als voornaamste motief dat zo een markant punt in het dorp bewaard blijft. „Het is zo makkelijk om iets af te breken, maar dat komt dan nooit meer terug.” Het kerkgebouw is gerenoveerd en omgebouwd tot oranjerie. De familie Boesen houdt de kerk privé. „Maar af en toe een lezing, een expositie van lokale kunstenaars of een andere kleinschalige besloten sociale activiteit is denkbaar.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer