Binnenland

Nog eens 14 gedupeerden krijgen vergoeding van NAM

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet aan nog eens veertien gedupeerden de schade voor immateriële schade van de aardbevingen in Groningen vergoeden. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. In 2019 wonnen 65 bewoners van het bevingsgebied al hun hoger beroepszaak tegen de NAM.

ANP
29 September 2022 15:19

De eisers wilden naast een vergoeding voor fysieke schade aan hun woning, ook smartengeld voor immateriële schade en een schadevergoeding vanwege gemist woongenot. Inwoners van het bevingsgebied zeggen lichamelijke en psychische klachten te hebben. De vergoedingen voor immateriële schade lopen uiteen van 2500 tot 6250 euro per persoon, zo bepaalt het hof.

De vergoedingen van de vermogensschade wegens gemist woongenot moeten nog worden vastgesteld door de Staat. Advocaat Pieter Huitema, die een groep van ruim 5300 mensen uit heel Groningen bijstaat, zegt dat een onafhankelijk bureau de opdracht heeft gekregen om een model te maken om het woongenot te kunnen berekenen. Hij verwacht dat het model over enkele maanden klaar is. Het totaalbedrag schat Huitema op 20 miljoen euro. „De NAM zou er verstandig aan doen om daar dan een klap op te geven”, aldus de raadsman.

De rechtbank bepaalde in 2017 dat de NAM de immateriële schade en gederfd woongenot moet vergoeden. Vervolgens spanden 127 eisers een zaak aan tegen het bedrijf. Het gerechtshof stelde in 2019 65 van hen in het gelijk. De NAM spande een cassatieprocedure aan bij de Hoge Raad, maar die oordeelde in 2021 dat de uitspraak van het hof in stand blijft.

Volgens de Hoge Raad hebben eigenaren of huurders van een woning waaraan zeker één keer schade is vastgesteld, recht op een schadevergoeding wegens gemist woongenot. Als twee keer schade is geconstateerd, is er recht op smartengeld van ten minste 2500 euro per persoon. Bij 49 van de 127 eisers was er geen of slechts eenmaal schade aan de woning vastgesteld. Zij kregen na het oordeel van het hof in 2019 de kans om aan tonen dat ze toch recht hebben op een vergoeding. Een deel zag daar vanaf. Vijftien eisers kwamen uiteindelijk met een onderbouwing. Bij een van hen is de vordering afgewezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer