CDA net als VVD bereid tot compromis Transgenderwet
Net als de VVD is ook het CDA bereid met de voorstanders van de Transgenderwet te zoeken naar een compromis.
Woensdagmiddag schetste CDA-woordvoerder Raymond Knops welke tegemoetkomingen de partij daarbij minimaal verlangt. Wat het CDA onder andere bereid is te accepteren, is dat de deskundigenverklaring voor volwassenen die hun geslachtsregistratie willen aanpassen, vervalt.
Wat het CDA betreft, gebeurt dat echter niet in combinatie met het laten vervallen van de minimumleeftijd van 16 jaar. „Voor kinderen moeten zorgvuldige waarborgen gelden”, aldus Knops, al hoeft dat wat hem betreft niet per se de deskundigenverklaring in zijn huidige vorm te zijn. „Voor kinderen is het volstrekt helder: daarvoor willen we dit gewoon behouden. Ik zeg er nog bij: op de een of andere manier. Ik wil nog wel meedenken over wat andere manieren zouden kunnen zijn, maar ik vind wel dat er iets moet zijn als een soort van waarborg voor jonge mensen”, verduidelijkte hij.
Knops betwijfelt of de kinderrechter de meest geschikte functionaris is om de taak van de deskundige op zich te nemen, zoals de Transgenderwet nu voorstelt. Hij noemde dat plan woensdag „onvoldoende onderbouwd” en vroeg verantwoordelijk minister Weerwind (Rechtsbescherming) om een nadere toelichting.
Dinsdagavond zei ook Ulysse Elian bereid te zijn met een open blik te kijken naar een compromis dat tegemoet komt aan de bedenkingen die leven in de VVD-fractie. Ook Kamerleden van die partij vinden het van zorgvuldigheid getuigen als op enig moment wordt vastgesteld of iemand die zijn geslachtsregistratie wil laten wijzigen de gevolgen daarvan overziet. Ellian zei zich te willen beraden op een suggestie van de SP om de ambtenaar van de burgerlijke stand een grotere rol in het proces te geven. Die zou het informatiepakket dat aanvragers van een wijzigingsverzoek vooraf krijgen toegestuurd nog eens extra kunnen doorspreken op het moment dat de persoon in kwestie aan de balie verschijnt om zijn wens te bekrachtigen.
Voor die suggestie voelt Knops dan weer niets. „Ik zie het echt niet zitten dat een ambtenaar achter een loket bij de gemeente die, met alle respect, rijbewijzen en paspoorten uitgeeft, de afweging zou moeten maken of dit wel juist is. Dan zijn we niet bezig met het maken van goede wetten.”
De verwachting is dat de voorstanders van de wet de komende week achter de schermen proberen tot een akkoord te komen met VVD en/of CDA. Dan moet blijken of uit het geheel aan voorstellen één gemeenschappelijk wijzigingsvoorstel te destilleren valt.
Voorafgaand aan het Kamerdebat lagen er al drie wijzigingsvoorstellen klaar voor verdere bespreking; één van D66 en twee van de SGP. D66 stelt voor dat wijzigingsverzoeken die kinderen van 12-16 jaar met hun ouders indienen niet hoeven te lopen via de kinderrechter, zoals de wet nu voorstelt. In plaats daarvan zouden ook die afgewikkeld kunnen worden via het gemeenteloket. De SGP stelt voor het toetsingskaders voor rechters die betrokken raken bij het beoordelen van wijzigingsverzoeken te verduidelijken. De rechtspraak zou verzoeken niet moeten beoordelen op oprechtheid, maar op duurzaamheid, stelt de partij voor. Verder wil de SGP dat kinderen van 12 en ouder die dat willen het recht moeten krijgen door de rechter te worden gehoord wanneer een van hun ouders de geslachtsregistratie wil laten wijzigen. De toestemming zou dan pas volgen als de kinderrechter concludeert dat een en ander niet strijdt met de belangen van het kind.
Woensdag kwam er nog een vierde amendement bij, van Kamerlid Pieter Omtzigt en JA21. Dat stelt voor dat de eis van een deskundigenverklaring gehandhaafd moet blijven als iemand die ooit onherroepelijk is veroordeeld voor een zedenmisdrijf zijn geboorteakte en paspoort wil aanpassen. De betreffende deskundige moet dan verklaren dat het verzoek hem weloverwogen voorkomt, én dat hij de overtuiging heeft gekregen dat de aanvrager geen risico zal vormen voor personen van het geslacht waartoe hij of zij de overtuiging heeft te behoren.