EU-hof: nog steeds illegale vis op bord burger
Het doel van de Europese Unie om uiterlijk in 2020 een einde te maken aan illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, is niet gehaald. Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd verslag van de Europese Rekenkamer.
Er blijkt nog steeds sprake van niet-duurzame visserij in gebieden waar Europa zijn vis vandaan haalt. Ook komt nog altijd vis die illegaal gevangen is, op het bord van de EU-consument terecht.
De EU is een grote speler als het gaat om het bestrijden van illegale visserij en het helpen verduurzamen van de visserij, benadrukt de rekenkamer. De Europese vissersvloot –die zowel in eigen water als elders op de wereld vist– bestaat uit ongeveer 79.000 vaartuigen en biedt rechtstreeks werk aan bijna 130.000 vissers. De EU is bovendien de grootste importeur van visserijproducten ter wereld, met 34 procent van de totale wereldhandel in waarde.
De regeling die de EU in 2008 instelde om de wettigheid van ingevoerde visserijproducten te waarborgen heeft de traceerbaarheid van vis verbeterd en de controle op de invoer versterkt, maar nog onvoldoende. Een „belangrijke reden” is dat sommige EU-lidstaten minder streng controleren dan de andere.
Dat laatste geldt ook voor de controle op de eigen vissersvloot. Het rapport maakt gewag van „aanzienlijke tekortkomingen” die bij de visserijcontrolesystemen „in sommige lidstaten.” De Europese Commissie liep daar tegenaan toen ze in de periode 2015-2019 onderzoek deed naar het wegen, registreren en traceren van visvangsten in Denemarken, Ierland, België en Nederland. De tekortkomingen „hebben geleid tot overbevissing en te lage opgave van vangsten.” Nederland is voor het onjuist melden van vangsten verschillende keren op de vingers getikt.
Ook de straffen op overtredingen lopen tussen lidstaten „sterk uiteen.” In sommige EU-landen zijn die fors lager dan het economisch voordeel dat vissers hebben behaald. De gemiddelde boetes die tussen 2015 en 2019 aan vissers werden opgelegd, lopen uiteen van ongeveer 200 euro in Cyprus, Litouwen en Estland tot meer dan 7000 euro in Spanje.
Alleen Nederland, België, Denemarken, Frankrijk en Italië leggen naast boetes regelmatig extra strafmaatregelen toe, zoals inbeslagname van vis of vistuig of schorsing van de visvergunning.
Volgens het rapport is de handhaving van de aanlandingsplicht een „uitdaging” en wordt nog steeds illegaal vangst in zee teruggegooid.