Extra werken minder lonend
Het kabinet maakt meer werken steeds minder lonend voor mensen met een middeninkomen. In het ergste geval houden mensen van 1000 euro extra salaris per maand slechts 130 euro netto over, schreef De Telegraaf maandag.
Deze hoge belasting voor middeninkomens is het gevolg van de manier waarop het kabinet de koopkrachtreparatie voor lage inkomens heeft geregeld. Dat zeggen economen na analyse van de details van de belastingplannen van het kabinet tegen de krant. „De belastingdruk op elke extra verdiende euro loopt behoorlijk op voor middeninkomens”, zegt Hugo Erken van de Rabobank. „Dit treft onder meer verpleegkundigen, politieagenten en leraren.”
De Tweede Kamer sprak zich vorige week uit voor een voltijdsbonus om parttimers te stimuleren meer te gaan werken. Het kabinet onderzocht al of die bonus mogelijk is, maar de Kamer heeft daar met zijn oproep „een urgentie bovenop gelegd”, zei minister Van Gennip (Sociale Zaken) vrijdag.
Het kabinet keek in eerste instantie vooral naar zo’n voltijdsbonus voor werknemers in de zorg en het onderwijs. Er liggen wel nog een enkele juridische obstakels, en zo’n ingreep vergt „uitzoekwerk”, volgens het kabinet.
Donderdagavond was een ruime meerderheid voor een motie waarin Jan Paternotte (D66) en Sophie Hermans (VVD) het kabinet oproepen om snel met „concrete acties” te komen om zo’n bonus mogelijk te maken. Het kabinet kondigde in juni al aan om dit idee te onderzoeken en wil dit nu nog sneller afronden volgens Van Gennip. Dat proces gaat nu nog verder worden versneld, zegt Van Gennip.
De bewindsvrouw is al langer bezig met een antwoord op het grote tekort aan personeel. Het kabinet werkt aan maatregelen op zowel de korte als de lange termijn. De zoektocht naar een manier waarop meer werken beloond kan worden, was onderdeel van dat maatregelenpakket. De motie van de Kamer, ingediend door de twee grootste coalitiepartijen, voert dus vooral de politieke druk op. Ook moet het tempo behoorlijk omhoog: de Kamer wil in december al dat er een plan ligt.
Het kabinet ziet nog een aantal „juridische en praktische” bezwaren. Zo heeft het College voor de Rechten van de Mens eerder geoordeeld dat zo’n regeling discriminerend is voor vrouwen, die meer werken in deeltijd. Ook is het de vraag hoe er om moet worden gegaan met mensen die net niet voltijds werken.