Aangifte van fraude tegen Rabobank
Het financieel letselschadebureau Santema & Blonz heeft aangifte gedaan tegen Rabobank Over-Betuwe. Het bureau vermoedt een tweetal strafbare feiten, omdat de lokale bank in 2001 geen melding heeft gemaakt van twee ongebruikelijke financiële transacties.
De transacties bleken uiteindelijk een belangrijke rol te hebben gespeeld in een beleggingsfraudezaak, waarbij tientallen huizenbezitters voor miljoenen zijn gedupeerd. Santema & Blonz probeert al enige tijd hun schade te verhalen.
De aangifte betreft een tweetal transacties, met een waarde van 500 miljoen en 190 miljoen dollar (respectievelijk 367 miljoen euro en 139 miljoen euro). Volgens het schadebureau had Rabobank die onder de Wet melding ongebruikelijke transacties moeten melden. Directeur A. P. Bazelmans zei donderdag het „kwalijk” te vinden dat de Rabobank zelf nog geen aangifte heeft gedaan. Uit een intern onderzoek van de bank was al gebleken dat er van alles bij de vestiging Over-Betuwe mis was gegaan.
Een woordvoerder van de Rabobank spreekt van „oud nieuws. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de zaak goed zal aflopen”, aldus de woordvoerder. Hij noemt de zaak „de zoveelste stap van mijnheer Bazelmans in een lastercampagne tegen de Rabobank.”
In een andere zaak is de fiscale opsporingsdienst FIOD-ECD een onderzoek begonnen naar vermoedelijke fraude bij de Rabobank in Nunspeet, zo bevestigt de bank. Ook voor deze zaak vormt de aanleiding een aangifte door Santema & Blonz. Bankmedewerkers zouden klanten hebben geholpen met belastingontduiking door het tijdelijk overboeken van effecten.
Door het wegsluizen van de stukken kwamen ze niet meer voor op de jaarrekening van de klanten. Daarmee werd het vermogen aanzienlijk lager vastgesteld dan de werkelijke waarde. Ook de verschuldigde vermogensrendementsheffing daalt als gevolg hiervan. Dit zou gedurende twee jaren hebben plaatsgevonden. De Rabobank-woordvoerder benadrukt dat er geen sprake is van frauduleus handelen door medewerkers van de bank.