„Waarden in verschillende religies zijn niet gelijk”
Westerse regeringen streven naar gelijke behandeling voor iedereen. Ze zijn echter niet bereid onder ogen te zien dat de rechten van verschillende groeperingen met elkaar kunnen botsen.
Dit concludeert de commissie godsdienstvrijheid van de World Evangelical Alliance (WEA) in haar jaarlijkse rapport.
De regeringen zijn er zo van overtuigd dat een verzoeningspolitiek moet worden nagestreefd, dat zij niet anders kunnen doen dan concluderen dat alle morele waarden in essentie gelijk en goed zijn, zo menen de schrijvers van de nota. Overheden weigeren te accepteren dat veel islamitische wetten en gebruiken feitelijk botsen met de wetten van het land en de grondwettelijke verworvenheden van de burger.
„Wat is nodig om de regeringen te laten weten hoe waardevol de rechten en vrijheden zijn die voortkomen uit het joods-christelijke gedachtegoed?” vragen de schrijvers van het rapport zich af. „Is hiervoor een slachtpartij door een militante moslim nodig, zoals die onlangs heeft plaatsgevonden in Nederland?”
Naast het verlangen naar vrijheid signaleert de commissie van de WEA een andere trend die het komende jaar kan escaleren, namelijk de hang naar „perestrojka of openheid.” Openheid is volgens de commissie een proces dat de sleutel vormt voor hervorming. „Openheid moet daarom worden aangemoedigd. Nationale transformatie is echter geen fast food. Het is niet gereed binnen enkele seconden. Het kost tijd.”
Gebeurtenissen in Wit-Rusland en Oekraïne geven aan dat er nog steeds veel werk aan de winkel is, aldus het rapport. „Vrijheden die in Wit-Rusland in de jaren tachtig zijn verworven, worden daar langzaam weer afgebouwd.”
Het rapport ziet de recente ontwikkelingen in Oekraïne echter als zeer positief. „In Oekraïne is te zien hoe een groot deel van de bevolking op vreedzame wijze politieke hervormingen teweeg kan brengen. Een verdeelde bevolking verenigt zich en ondersteunt een integere leider. Ook het gebed van de kerken is daarbij onmisbaar”, aldus het rapport.
De commissie godsdienstvrijheid van de WEA is zeer bezorgd over de situatie in Azië. „Wij zijn bedroefd over de situatie in Noord-Korea. Honderdduizend gelovigen zijn daar opgesloten in Noord-Koreaanse concentratiekampen. Wij wensen dat zij ook vrijheid zullen ontvangen en bidden voor wijsheid, openheid, hervorming en vrijheid voor de onderdrukten.”