Metaalbedrijf Aldel ontslaat 175 van 200 werknemers om gascrisis
Aluminiumfabrikant Aldel in Delfzijl ziet zich door de gascrisis genoodzaakt zo’n 175 van de 200 werknemers te ontslaan. De Groningse metaalfabriek ligt sinds begin september stil omdat het met de hoge energieprijzen onmogelijk is geworden om rendabel te blijven produceren.
Financieel directeur Eric Wildschut zegt dat het bedrijf nu verder gaat met zo’n 25 mensen. Die zijn nodig om het bedrijf in een zogenoemde waakvlamstand te houden. Door de productie gecontroleerd stil te leggen moet het mogelijk zijn snel weer op te starten wanneer de omstandigheden verbeteren.
Volgens Wildschut is zo’n nieuwe start alleen mogelijk als de gasprijzen structureel zakken of de overheid met substantiële steun voor het bedrijf komt. „Wij vragen al langer om steun van de overheid. We hebben al drie jaar een project lopen voor verduurzaming dat nu geen doorgang vindt”, zegt hij.
Het steekt hem dat vrijwel alle andere landen van de Europese Unie dit jaar al wel steun aan bedrijven hebben toegezegd wegens de energiecrisis, die verhevigde na de inval van Rusland in Oekraïne op 24 februari. De steun die het kabinet het midden- en kleinbedrijf en grootverbruikers van gas en elektra op Prinsjesdag beloofde, komt volgens Wildschut rijkelijk laat.
Na het stilleggen van de productie ging personeel van Aldel over tot een staking voor het behoud van een sociaal plan. Dat werd afgesloten bij een vorige ontslagronde die het gevolg was van de hoge gasprijzen. De acties eindigden nadat vakbonden een compromis hadden gesloten over een versoberd pakket, waarbij Aldel beloofde ook ontslagvergoedingen te betalen bij een eventueel faillissement. „Een unieke afspraak”, meldde CNV vorige week.
Volgens Wildschut is een bankroet nu niet waarschijnlijk. Zo zijn er veel toezeggingen van financiers van Aldel, waaronder het miljardenbedrijf uit de grondstoffenhandel Glencore.