India wil inzet op kolen vergroten vanwege toenemende vraag
India wil het aantal kolencentrales in het land tegen het eind van dit decennium met een kwart hebben uitgebreid. Het land, de op twee na grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, leunt sterk op de fossiele brandstof om aan de groeiende vraag naar energie te kunnen voldoen.
India zal bijna 56 gigawatt aan kolencapaciteit toevoegen tenzij de kosten voor de opslag van elektriciteit aanzienlijk dalen. Dat zei minister van Energie Raj Kumar Singh in een interview in New Delhi. India heeft ook plannen voor grote investeringen in hernieuwbare energie, maar moet nu voorrang geven aan betrouwbare energie om de economische groei te stimuleren, zei hij.
Het plan onderstreept hoe energiezekerheid en klimaatdoelstellingen op gespannen voet staan met elkaar bij het uitstippelen van de energietransitie. Steenkool is aan een opmars bezig in Europa nu de levering van Russisch gas door de inval in Oekraïne is afgenomen.
India, dat de vraag naar elektriciteit deze zomer zag stijgen door de recordtemperaturen, stelt de sluiting van oudere kolencentrales uit. Ook verhoogt het land de mijnbouwproductie. „Het komt erop neer dat ik geen compromissen zal sluiten over groei”, aldus Singh. Volgens hem zal India ook niet aarzelen steenkool te importeren om eventuele tekorten in het binnenlandse aanbod op te vangen. „Stroom moet beschikbaar blijven.”
India heeft zichzelf als doel gesteld om tegen 2030 500 gigawatt aan duurzame energiecapaciteit te hebben. Het land wil tegen 2070 netto nul uitstoot hebben. Om hernieuwbare energie om te zetten in 24 uur per dag duurzame stroom, moet India volgens de minister toegang hebben tot goedkopere oplossingen voor energieopslag. Singh voegde daaraan toe dat zijn ministerie in toenemende mate zal zoeken naar investeringen die wind- en zonne-energie combineren met opslag.