Op de valreep besluit kabinet tot prijsplafond voor energienota
In een uiterste zoektocht naar aanvullende maatregelen om huishoudens een behapbare energierekening in het vooruitzicht te stellen, presenteerde minister Jetten (Klimaat en Energie) op Prinsjesdag een prijsplafond.
Het is niet eerder voorgekomen dat er tot op de dag van Prinsjesdag is onderhandeld, overlegd en besloten over plannen die even later zouden worden gepresenteerd. Minister Jetten maakte, kort nadat de Kamervoorzitter de Miljoenennota ontving, de details van aanvullende overheidssteun bekend.
Vanaf 1 januari volgend jaar geldt er een prijsplafond voor de energierekening. Huishoudens betalen voor hun energieverbruik tot 1200 kuub gas en 2400 kilowattuur stroom een vast bedrag. De overheid voert voor dat deel van de energierekening een maximumprijs in. Huishoudens die meer energie verbruiken, betalen daarvoor de actuele marktprijs.
De maximumprijs voor een kuub gas is bepaald op 1,50 euro, of bij een gunstige ontwikkeling van de gasprijs 1,20 euro. Daarover wordt later deze maand nog besloten. Voor een kilowattuur stroom ligt het tarief op 0,70 euro. De maatregel scheelt huishoudens zo’n 190 euro per maand, rekent het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor.
Noodfonds
Behalve een prijsplafond kondigde het kabinet ook een noodfonds aan. Doel daarvan is dat financieel kwetsbare huishoudens geen onhoudbare schulden opbouwen. De overheid en energieleveranciers zullen beide een nog onbekend bedrag in het fonds storten.
Het is nog niet duidelijk hoeveel miljarden er met de aanvullende steunmaatregelen gemoeid zijn. Op dit moment heeft het kabinet dat nog niet in beeld. Dat is ook mede de reden dat nog niet volledig duidelijk is hoe de regering het prijsplafond wil bekostigen. Het kabinet wil in ieder geval de aangekondigde verlaging van de energiebelasting schrappen, goed voor zo’n 5,4 miljard euro.
Premier Rutte bevestigde dinsdag tijdens een gesprek met de schrijvende pers dat de overheid ook met een pakket komt voor het midden- en kleinbedrijf (mkb). Veel mkb-bedrijven hebben het moeilijk door de gestegen energieprijzen.
Hoe de regeling eruit komt te zien, is nog niet bekend. De overheid wil een onderscheid maken tussen mkb-bedrijven met een hoog energieverbruik en bedrijven die dat niet hebben. Onder de eerste categorie vallen onder meer bakkerijen. Rutte kon nog niet zeggen of glastuinbouwbedrijven ook een tegemoetkoming krijgen. Binnen enkele weken komt daarover duidelijkheid.
Zie ook pagina 4-7 en 21-29