Buitenland

EP wil Israël treffen met handelssanctie

Het Europees Parlement dringt aan op handelsmaatregelen tegen Israël. Een meerderheid schaarde zich woensdag achter een resolutie over het conflict in het Midden-Oosten waarin deze oproep aan de lidstaten is opgenomen.

Buitenlandredactie
11 April 2002 11:05Gewijzigd op 13 November 2020 23:31

Van de aanwezige afgevaardigden stemden 269 voor en 208 tegen. De pleitbezorgers van sancties willen het zogeheten associatieverdrag opschorten. Daarin wordt een voorkeurstatus toegekend aan exportproducten uit de Joodse natie. Het opheffen daarvan betekent dat weer de volledige invoertarieven van toepassing zijn op de deze goederen. Dat bemoeilijkt uiteraard de toegang tot de EU-markt.

Het EP kan op dit terrein alleen een aanbeveling doen. De regeringen van de vijftien landen beslissen uiteindelijk. Dat gebeurt in gezamenlijk overleg, waarbij unanimiteit is vereist. Aanstaande maandag vergaderen de ministers van Buitenlandse Zaken. Wellicht zullen zij de kwestie bespreken.

De benodigde eensgezindheid ontbreekt doordat een aantal leden van de Unie niets voelt voor een harde lijn. Met name de Duitsers zijn, ingegeven door historische overwegingen, beducht voor een kritische opstelling tegenover Israël.

Dit laatste bleek woensdag nog eens bij de stemming in het Parlement in Straatsburg. Fractievoorzitter Pöttering van de christen-democraten, afkomstig uit de Bondsrepubliek, zette zich scherp af tegen de resolutie. Hij noemde de inhoud ervan onevenwichtig. Naar zijn opvatting had die ook de uitspraak moeten bevatten dat Arafat in het Arabisch zijn achterban dient te manen de zelfmoordacties te stoppen. Een deel van de christen-democraten onderschreef die mening overigens niet en gaf wel steun aan de politieke verklaring van het EP.

Die veroordeelt zowel de terreur van de zijde van de Palestijnen als het militaire antwoord daarop van de regering-Sharon. Zij verzoekt verder om een wapenembargo tegen Israël en vraagt om het inzetten van internationale troepen met een mandaat van de VN, die na het bereiken van een bestand tot taak hebben de vrede in de betrokken regio te bewaken. De EU-lidstaten zouden voorbereidingen moeten treffen om deel te nemen aan zo’n legermacht.

voetnoot (u17(Zie ook pag. 15: ”Terughoudendheid heeft een prijs”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer