PolitiekPrinsjesdag 2022

Prinsjesdag en beschouwingen in teken van koopkracht

Prinsjesdag en de Algemene Beschouwingen staan dit jaar in het teken van herstel van koopkracht. De torenhoge inflatie brengt veel burgers en bedrijven in moeilijkheden.

Redactie politiek
20 September 2022 11:32
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken. beeld ANP PHIL NIJHUIS
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt aan bij het ministerie van Algemene Zaken. beeld ANP PHIL NIJHUIS

Er komt voor 2023 een historisch koopkrachtpakket ter waarde van ruim 17 miljard euro. Dat leidt ertoe dat huishoudens volgend jaar 3,9 procent meer te besteden krijgen. Dit jaar gaat de koopkracht bijna 7 procent achteruit. De achteruitgang wordt dus deels gecompenseerd.

Een van de belangrijkste maatregelen is een flinke verhoging van het minimumloon. Vanwege een wettelijke koppeling gaan daardoor ook uitkeringen fors omhoog. De belasting voor bedrijven en vermogenden stijgt daartegen, terwijl de inkomstenbelasting voor burgers omlaag gaat. Enkele toeslagen gaan ook omhoog. De verlaging van de brandstofaccijnzen blijven de eerste zes maanden van 2023 van kracht.

Noodfonds

Daarnaast stelt de regering de instelling van een noodfonds voor waaruit energiebedrijven kunnen putten als hun klanten de rekening niet meer kunnen betalen. Het kabinet heeft al gezegd dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit als rekeningen niet betaald kunnen worden.

Maandagavond besloot het kabinet tot het instellen een prijsplafond voor energie tot eind 2023. De maatregel gaat gelden vanaf 1 januari, maar in de praktijk gaat de energierekening al op 1 november omlaag.

Basisverzekering

De premie voor de verplichte basisverzekering voor de zorg zal waarschijnlijk ongeveer 10 euro per maand stijgen. Dat is de richtlijn die het kabinet bekendmaakt op basis van de verwachte ramingen voor de zorgkosten. Zorgverzekeraars mogen zelf hun premie vaststellen, maar het is volgens ingewijden de verwachting dat zij niet veel van dit bedrag af zullen wijken.

Eerder lekte ook al uit dat het kabinet alleen spaarders die bezwaar hebben gemaakt tegen de spaartaks, zal compenseren voor de te hoge belasting die zij over hun spaargeld hebben betaald. Dat kost de schatkist 3,6 miljard euro. De compensatie volgt op een uitspraak van de Hoge Raad. Als alle spaarders hun teveel betaalde belasting terugkrijgen, zou dit de schatkist nog enkele miljarden kosten.

Stikstof

Naast de inflatie en koopkracht vergen ook andere grote thema’s de aandacht van kabinet en Tweede Kamer tijdens de Algemene Beschouwingen, die woensdag en donderdag plaatsvinden. De belangrijkste daarvan zijn klimaatverandering, stikstof, boerenprotesten en crisis in de asielketen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer