Buitenland

VN-onderzoekers zien oorlogsmisdaden in Ethiopië

De strijdende partijen in Ethiopië hebben zich volgens onderzoekers van de Verenigde Naties schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden. De regering in Addis Abeba is mogelijk zelfs schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid in de opstandige regio Tigray, schrijft de commissie van mensenrechtendeskundigen voor Ethiopië in haar eerste rapport aan het VN-Mensenrechtencomité.

ANP
19 September 2022 18:26Gewijzigd op 20 September 2022 11:15
Een beschadigde tank staat verlaten op een weg bij Humera, Ethiopië. Sinds augustus is de strijd tussen regeringstroepen en rebellen in de regio Tigray opnieuw opgelaaid. beeld AFP, Eduardo Soteras
Een beschadigde tank staat verlaten op een weg bij Humera, Ethiopië. Sinds augustus is de strijd tussen regeringstroepen en rebellen in de regio Tigray opnieuw opgelaaid. beeld AFP, Eduardo Soteras

De onderzoekers hebben bewijs gevonden voor een breed scala aan schendingen sinds het geweld in november 2020 losbarstte. Ze concluderen dat er „redelijke gronden zijn om aan te nemen dat deze schendingen in verscheidene gevallen neerkomen op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid”. Volgens hen heeft „de diepe etnische polarisatie en haat in Ethiopië geleid tot een zorgwekkende cyclus van extreem geweld die wordt beantwoord met vergelding, waardoor het dreigende risico op nieuwe, nog ernstigere gruweldaden nog groter wordt”.

Duizenden mensen zijn omgekomen door de strijd tussen het Ethiopische regeringsleger en het Tigray Volksbevrijdingsfront (TPLF) en honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen. Ook zijn er aanwijzingen dat militairen uit buurland Eritrea misdaden hebben gepleegd in de regio. De VN hebben eerder al hun bezorgdheid geuit over wreedheden die in Tigray zijn gepleegd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken benoemde die eerder als etnische zuiveringen. Ethiopië heeft die aantijgingen van de hand gewezen.

Het TPLF was tot 2018 aan de macht in Ethiopië. De Ethiopische premier Abiy Ahmed stuurde een kleine twee jaar geleden troepen naar de regio in een poging de macht van het TPLF te breken. In maart dit jaar werd een wapenstilstand overeengekomen waardoor internationale hulp aan Tigray kon worden hervat, maar de strijd laaide in augustus weer op. De rebellen lieten onlangs weten bereid te zijn tot een hernieuwd staakt-het-vuren en deel te nemen aan een vredesproces onder leiding van de Afrikaanse Unie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer