De fietsroute: Houd oude meesters in ere
Wat valt er nog toe te voegen aan een prachtige fietsroute aan de zuidzijde van de Veluwezoom? Misschien, dacht de VVV, een thema. Een Airborneroute. Of een landgoederen-, stuwwal- of pontjesroute. Wij gaan voor een kunstroute.
Want ”Renkum eert zijn oude meesters”. Dat deed Renkum al eerder door diverse straten de naam van kunstschilders te geven die in het dorp woonden. Het waren dan wel geen echte oude meesters, die moeten we wat eerder in de tijd zoeken. M maar rond het begin van de 20e eeuw klonterden de kunstenaars rond de rijke dichter Jan Kneppelhout (1814-1885) bij elkaar in vooral Oosterbeek, maar ook in Renkum, Heelsum en Wolfheze. Het schitterende, heuvelachtige landschap, met vaak uitzicht op de Rijn, trok hen aan. Zoals de omgeving ook veel rijke mensen aantrok, die tussen al dat groen in adembenemend mooie huizen woonden. En wonen. Of toeristen die de vele hotels bevolkten. En bevolken. En zoals de dagjesmensen er nu hun fietsen van de auto trekken om hier te genieten. De natuur van de Veluwezoom is kunst op zich.
Om de route toch richting en doel te geven, zette de VVV op 21 plaatsen een uitvergroot schilderij neer. Zeg maar zo’n 3 meter breed en 2 meter hoog. De originele schilderijen hangen in Museum Veluwezoom in Kasteel Doorwerth. De meeste kunstwerken hangen bij hotels, restaurants of andere eetgelegenheden. Fletcher zal ongetwijfeld hoofdsponsor zijn geweest, want zes vestigingen in de buurt doen mee. Soms, heel slim, staan de kunstwerken opgesteld achter het hotel op het terras…
Veel schilderijen zijn aan een opknapbeurt toe. Wellicht kan de VVV dit onder de aandacht van de sponsors brengen. Misschien kunnen dan ook de twee verdwenen schilderijen op het Dorpsplein worden teruggeplaatst. En, als ze toch bezig zijn, ook graag wat meer informatie over de schilders en hun werk.
De fietsroute loopt door Buunderkamp en Reijerscamp, passeert de Wolfhezer en Cardanusbossen, trekt over de Boersberg naar Kasteel Doorwerth, doorkruist Renkum, slecht de Wageningse Berg en loopt via de landgoederen Oranje-Nassau’s Oord, Oostereng en Quadenoord. Sluit daar weer aan op Buunderkamp. Je kunt de route (die ook op route.nl is te vinden) op elk gewenst punt oppakken.
Een hoogtepunt is letterlijk het kerkje van Heelsum. Op de naastliggende begraafplaats liggen kerkrentmeesters, kosters, baronnen. En papierfabrikanten, ongetwijfeld de grondleggers van de Parenco-papierfabriek.
Fietsen is vrijheid. Je beseft het op het Wijde-Veldpad. Links mais, rechts een berm vol fluitenkruid, boerenworm- en knoopkruid en zelfs oregano. Daarnaast de zandweg met daarachter paarden op onafzienbare velden. Dan begrijp je die twee eenzame cowboys uit dat padvinderslied. Zij zwierven langs bos en langs hei. De Veluwe, dat was hun prairie. Daar voelden zij zich vrij en blij.
Want mooie huizen, prachtige schilderijen, pittoreske dorpjes of verkoelende terrasjes, uiteindelijk kan niets zich meten met de onmetelijke schoonheid van de natuur, die schepping is.
> doorwerth.glk.nl
Route
De folder ”Fraai fietsen rondom Renkum” is te verkrijgen bij de VVV en diverse horecazaken. Eigenlijk werkt de combinatie van fietskaart, bord- jes langs de weg en route.nl het beste. Maar: negeer de gesproken aanwijzingen van route.nl en vertrouw alleen op de blauwe lijn van de route.
> route.nl/1283026