Binnenland

Ede wil koning Charles bij Airborne-herdenkingen 2024

De gemeente Ede nodigt in september 2024, bij de 80e herdenking van de Airborne-luchtlandingen, koning Charles van Groot-Brittannië uit.

Riekelt Pasterkamp
19 September 2022 11:49
Een van de vele aanwezige Britten bij de herdenking. beeld Riekelt Pasterkamp
Een van de vele aanwezige Britten bij de herdenking. beeld Riekelt Pasterkamp

Dat zei de burgemeester van Ede, René Verhulst, desgevraagd na afloop van de herdenking zaterdag op de Ginkelse Heide. „Charles is het bijna aan zijn stand verplicht om te komen”, aldus Verhulst. Volgens een Engelse legerpredikant is de heide voor Britse militairen „heilige grond.”

Dit jaar is het 78 jaar geleden dat bijna 2000 Britse parachutisten werden gedropt op de Ginkelse Heide in Ede als onderdeel van Operatie Market Garden. Het doel, de brug bij Arnhem veroveren, werd niet behaald. De slag mislukte, het bleek een brug te ver. Vele militairen sneuvelden of raakten vermist.

De afgelopen twee jaar was er vanwege de coronamaatregelen een beperkte hoeveelheid publiek welkom bij de jaarlijkse herdenking. De editie in 2019, waarin het 75-jarig jubileum centraal stond en die de toenmalige Britse kroonprins Charles en prinses Beatrix bijwoonden, trok zo’n 100.000 bezoekers. Bij de 50e herdenking in 1994 maakte Charles zelfs een parachutesprong.

Volgens de gemeente Ede kwamen er zaterdag ruim 30.000 mensen af op de luchtlandingen. Ondanks dat door de harde wind en buien niet het volledige programma doorging, werden toch tal van sprongen gemaakt.

Provinciale weg

Burgemeester Verhulst zei dat zijn gemeente nu al aan de plannen voor het jubileumjaar in 2024 werkt. Hij herhaalde dat er makkelijk 100.000 mensen op de hei een plek kunnen vinden. „Het enige probleem is de weg ernaartoe.” Naar en van de hei loopt maar één provinciale weg waar iedereen per bus, auto, fiets of lopend overheen moet.

In Ede waren zaterdag zeven Market Garden-veteranen aanwezig. Verhulst: „Vandaag zijn we stil voor de vele slachtoffers die hier gevallen zijn, voor de strijd die zij leverden en voor de overlevenden die er nog zijn. Voor hen die vielen voor ons vaderland. En voor hen die hun leven waagden voor dat van anderen. Om te kunnen vieren dat we 77 jaar vrij zijn. Dat wij in vrijheid kunnen leven, keuzes kunnen maken en dat gezamenlijk kunnen herdenken, beseffen en beleven.”

Oorlog

Brigadegeneraal Cas Schreurs, commandant van de Luchtmobiele Brigade, sprong zaterdag als een van de eersten uit een C-130 Hercules-transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht. Na hem sprongen honderden militairen uit verschillende vliegtuigen. Schreurs stond vervolgens in een toespraak stil bij de oorlog die woedt op Europees grondgebied. „We waren de prijs van vrijheid vergeten. Wij moeten ons voorbereiden op oorlog.”

Ongeveer honderd soldaten van zijn brigade zijn momenteel actief in Roemenië, bij de grens met Oekraïne. „We zorgen daar in internationaal verband voor vrede en veiligheid. Wij blijven er een jaar, maar het militaire kamp dat er wordt gebouwd kan zeker vijf jaar mee”, aldus Schreurs.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer