België komt met uitgebreid energiesteunpakket
België komt met een uitgebreid steunpakket om gestegen energierekeningen voor burgers en bedrijven het hoofd te bieden. Dat maakte de Belgisch premier Alexander de Croo bekend.
Gezinnen krijgen in de maanden november en december onder andere een tegemoetkoming van 135 euro per maand voor gas en 61 euro voor elektriciteit. Voor de hogere inkomens geldt de toeslag niet, al krijgen zij wel een belastingvoordeel. Ook gezinnen die nog een voordelig energiecontract hebben vallen buiten de regeling.
De Belgische regering nam eerder al verschillende maatregelen om de energiefactuur te drukken. Zo werd het sociaal tarief voor de laagste inkomens uitgebreid en verlengd. Ook de btw op gas en elektriciteit ging omlaag. „Het probleem is echter dat de prijzen zo hard zijn blijven stijgen dat ook de middenklasse in de problemen komt”, legde De Croo uit.
Het sociaal tarief komt ongeveer aan 20 procent van de bevolking ten goede. Van dit basispakket zou zowat 85 procent kunnen profiteren, dus ook de brede middenklasse. Voor gezinnen die met stookolie verwarmen, wordt de bestaande cheque opgetrokken van 225 euro naar 300 euro.
De regering neemt ook maatregelen ten gunste van bedrijven. Ondernemingen in moeilijkheden zullen hun afdracht van sociale lasten over een lange periode kunnen uitsmeren. Verder komt Brussel met een tijdelijke werkloosheidsregeling voor bedrijven die door de hoge energierekening in de problemen komen en de productie bijvoorbeeld stil moet leggen. Deze regeling is vergelijkbaar met maatregelen tijdens corona. Ook worden bedrijven tegen faillissementen beschermd als ze de energienota niet meer kunnen betalen. Ook zal België de accijnzen verlagen.
Voor een doorsnee bakker kan het voordeel oplopen tot 325 euro. Voor kleine winkels kan dit tot 1000 euro schelen. Voor regionale steunmaatregelen zal een fiscale vrijstelling gelden. De Croo riep Belgen vooral op ook energie te besparen. De energie die je niet gebruikt, is de goedkoopste energie, aldus de premier.