live
Koninklijk Huiskoningin elizabeth

Uitvaart koningin Elizabeth op maandag 19 september

De wereld rouwt om het overlijden, donderdag, van de Britse koningin Elizabeth. Volg het nieuws in dit liveblog.

Webredactie10 September 2022 08:07

Advertentie

Einde liveblog

De redactie beëindigt het liveblog.

Charles neemt deel aan rouwplechtigheden in hele VK

De Britse koning Charles III bezoekt komende week de verschillende landen van het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan de rouwplechtigheden voor zijn donderdag overleden moeder, koningin Elizabeth. Hij wordt vergezeld door zijn vrouw Camilla en de kersverse premier Liz Truss.

De rondreis begint met een bezoek aan Schotland op maandag. Charles neemt daar onder meer deel aan de processie waarin het lichaam van Elizabeth wordt overgebracht van Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad, naar St. Giles’ Cathedral.

Op dinsdag zal Charles een rouwbijeenkomst bijwonen in Noord-Ierland en op vrijdag in Wales.

Charles ontmoet maandag het Britse parlement

De Britse koning Charles III en zijn vrouw Camilla maken maandagochtend hun opwachting in het Britse parlement. Leden van zowel het Hogerhuis als het Lagerhuis zullen de koning toespreken, waarna Charles zal reageren.

ANP-454390978.jpg
—Koning Charles III (L) en Camilla. beeld EPA, OLIVIER HOSLET

De bijeenkomst in Westminster Hall, die om 10.00 uur lokale tijd begint en online wordt uitgezonden, zal ook worden bijgewoond door afgevaardigden van de parlementen van Noord-Ierland, Schotland en Wales.

Na afloop reizen Charles en Camilla naar Edinburgh. Daar zullen ze deelnemen aan de processie waarin het lichaam van de overleden koningin Elizabeth wordt overgebracht van Holyroodhouse, de officiële koninklijke residentie in de Schotse hoofdstad, naar St. Giles’ Cathedral.

William, Harry, Catherine en Meghan bedanken publiek bij Windsor

De prinsen William en Harry en hun echtgenotes Catherine en Meghan hebben zaterdagmiddag bij Windsor Castle gesproken met het toegestroomde publiek. Het viertal nam ook een kijkje bij de voor het hek neergelegde bloemen en las wat kaartjes die mensen daarbij geschreven hadden.

Het bezoek van het viertal werd live uitgezonden bij de BBC. Het was de eerste keer sinds het overlijden van koningin Elizabeth afgelopen donderdag dat Harry, Meghan en Catherine in het openbaar te zien waren. William was zaterdag al aanwezig bij de officiële benoeming van zijn vader Charles tot koning van het Verenigd Koninkrijk.

Prins Harry was, net als zijn broer William, donderdag in Schotland waar de koningin overleed op haar buitenverblijf Balmoral Castle. Catherine bleef op dat moment bij de kinderen in Windsor en Meghan bleef achter in Londen. Harry en Meghan, die in de Verenigde Staten wonen sinds zij enkele jaren geleden terugtraden als werkende leden van de koninklijke familie, waren in het Verenigd Koninkrijk om enkele liefdadigheidsbijeenkomsten bij te wonen.

Prins William eert grootmoeder in persoonlijke verklaring

Prins William heeft een ontroerend eerbetoon gebracht aan zijn donderdag op 96-jarige leeftijd overleden grootmoeder, koningin Elizabeth. In een uitgebreid statement schrijft de 40-jarige prins van Wales onder meer „ongelooflijk dankbaar” te zijn dat hij haar zo lang bij zich heeft mogen hebben.

Staatsbegrafenis koningin Elizabeth is op maandag 19 september

De staatsbegrafenis van de Britse koningin Elizabeth is op maandagochtend 19 september. Het staatshoofd overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in Schotland. Haar lichaam wordt dinsdag overgebracht naar Londen.

Charles uitgeroepen tot koning van Canada

Charles is zaterdag in de Canadese hoofdstad Ottawa uitgeroepen tot koning van Canada. De benoeming volgde enkele uren nadat Charles tijdens een toetredingsceremonie in Londen werd uitgeroepen tot koning en hoofd van het Gemenebest.

AFP_32J46UA.jpg
De Canadese heraut Samy Khalid l. leest een proclamatie voor over de toetreding van de Britse koning Charles III tijdens een ceremonie in Rideau Hall in Ottawa

Charles werd zaterdag officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest. Dat gebeurde door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth overleed donderdag, maar de raad bevestigde de opvolging zaterdag formeel.

Charles is nu ook symbolisch hoofd van alle landen die behoren tot de Gemenebest, een samenwerkingsverband van tientallen onafhankelijke staten. Daaronder vallen naast Canada, onder meer India, Nieuw-Zeeland, Sri Lanka, Australië en Kenia.

Koninklijke familie groet publiek na privé-dienst Balmoral

Leden van de Britse koninklijke familie hebben zaterdag nabij Balmoral Castle een korte herdenkingsdienst voor de donderdag overleden koningin Elizabeth bijgewoond. Op de terugweg naar het kasteel stonden ze even stil bij de bloemen die voor het hek zijn neergelegd. Ook zwaaiden ze naar de aanwezige belangstellenden.

Bij de korte privé-plechtigheid in Crathie Kirk waren in ieder geval prinses Anne en haar broers prins Edward en prins Andrew aanwezig. Ook de prinsessen Eugenie en Beatrice, de dochters van Andrew, Anne’s dochter Zara Tindall en zoon Peter Philips werden, net als hertogin Sophie en haar dochter Lady Louise, gezien bij het kerkje.

Volgens de BBC lazen ze ook enkele van de door het publiek beschreven kaartjes. Prinses Eugenie zou zelf ook een bos bloemen hebben neergelegd. Vlak voor de familieleden weer naar het hek van het kasteel liepen, zwaaiden ze naar het toegestroomde publiek.

Koninklijke familie naar privé-dienst voor Elizabeth op Balmoral

Leden van de Britse koninklijke familie houden zaterdagmiddag een privé-dienst voor de donderdag op 96-jarige leeftijd overleden koningin Elizabeth. De dienst vindt plaats in Crathie Kirk, een kleine kerk nabij Balmoral.

AFP_32J44CV.jpg
beeld AFP, Owen Humphreys

Volgens verschillende Britse media, waaronder BBC en Sky News, is de familie inmiddels met auto’s onderweg naar de kerk. Onder hen zouden in ieder geval prinses Anne, prins Andrew en prins Edward en zijn vrouw Sophie zijn. Ook zijn enkele kleinkinderen van de koningin gezien, zoals de prinsessen Beatrice en Eugenie, Lady Louise, Zara Tindall en Peter Philipps. Ook de echtgenoot van prinses Anne, sir Timothy Laurence, is onder de kerkgangers.

Koning Charles en koningin-gemalin Camilla en prins William zijn in ieder geval niet aanwezig bij de dienst bij Balmoral. Zij waren eerder zaterdag in Londen voor de officiële benoeming van Charles.

Advertentie

Truss en parlementariërs leggen eed van trouw af aan Charles

De Britse premier Liz Truss en een eerste groep leden van het Lagerhuis hebben een eed van trouw afgelegd aan het nieuwe staatshoofd Charles. Voorzitter Lindsay Hoyle zei dat de rest van de parlementariërs vanwege „tijdsbeperkingen” een andere keer de eed kunnen afleggen.

Het Lagerhuis is bijeen voor een zeldzame zitting op zaterdag, ook om eerbetonen aan de overleden koningin Elizabeth uit te spreken. De bijeenkomst duurt tot ongeveer 22.00 uur lokale tijd en eindigt met een condoleancebericht aan de koning. Het is volgens Britse media de laatste keer dat het Lagerhuis bijeen is totdat de periode van nationale rouw is afgelopen.

Charles staat voor paar pittige hoofdpijndossiers over familie

Van een broer wiens reputatie is bezoedeld door een zaak van seksueel misbruik, tot zoon Harry die een lid van het koninklijk huis van racisme beschuldigt en zich als gevolg daarvan weinig aantrekt van de koninklijke mores. De nieuwe Britse koning Charles staat, nog voor hij goed en wel is begonnen aan zijn werk, een paar flinke hoofdpijndossiers te wachten die de eenheid van de koninklijke familie mogelijk kunnen verscheuren.

Koning Thailand ‘diep bedroefd’ om overlijden Elizabeth

Vajiralongkorn, de koning van Thailand, heeft naar aanleiding van het overlijden van koningin Elizabeth een condoleancebericht gestuurd aan koning Charles. In een bericht op sociale media schrijft de Thaise vorst „diep bedroefd” te zijn door de dood van de Queen en dat zijn volk rouwt om het verlies van de vorstin die donderdag op 96-jarige leeftijd overleed.

„Koningin Suthida, leden van de Thaise koninklijke familie, en ik zijn diep bedroefd door het overlijden van Hare Majesteit Koningin Elizabeth II”, schrijft koning Vajiralongkorn. „Het volk van Thailand rouwt samen met het volk van Groot-Brittannië om dit grote verlies van het staatshoofd, en herdenkt samen de koninklijke genade en koninklijke plichten van Hare Majesteit die Hare Majesteit als koningin heeft vervuld.”

De Thaise vorst haalt in zijn bericht ook de staatsbezoeken aan die Elizabeth gedurende haar regeerperiode bracht aan het Aziatische land. „De mensen van Thailand en ik herinneren nog steeds met veel trots en warmte de twee historische staatsbezoeken die Uwe Majesteit in 1972 en 1996 heeft afgelegd, als gast van mijn geliefde vader, Zijne Majesteit Koning Bhumibol Adulyadej.”

Tot slot condoleert Vajiralongkorn zijn Britse ambtsgenoot met het verlies. „Mag ik, namens het volk van Thailand, uwe Majesteit, de koninklijke familie en het Britse volk onze oprechte deelneming en condoleances betuigen.”

Charles terug op Buckingham Palace voor audiënties

De Britse koning Charles III is na de officiële uitroeping tot staatshoofd door de Accession Council teruggekeerd op Buckingham Palace. De middag staat in het teken van audiënties.

De koning ontvangt eerst de aartsbisschop van Canterbury, de hoogste geestelijke van de Church of England. Daarna volgen premier Liz Truss en leden van haar kabinet, gevolgd door leden van de oppositiepartijen in het Britse parlement.

Charles ondertekende zaterdagochtend op St James’ Palace in Londen tijdens een bijeenkomst van de Accession Council het document dat hem formeel tot Britse vorst maakt.

Poetin wenst Charles succes, goede gezondheid en alle goeds

De Russische president Vladimir Poetin heeft de nieuwe Britse vorst koning Charles gefeliciteerd met zijn troonsbestijging, zo liet de Russische ambassade in Londen op Twitter weten.

„Accepteer alstublieft mijn oprechte gelukwensen met uw troonsbestijging. Ik wens Uwe Majesteit succes, een goede gezondheid en alle goeds”, zo stond in de verklaring van Poetin.

Poetin maakte kort na het overlijden van koningin Elizabeth bekend niet van plan te zijn om de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth bij te wonen. Poetin had donderdag zijn condoleances overgebracht aan koning Charles en prees in zijn bericht diens overleden moeder.

Of hij een uitnodiging voor de begrafenis zou ontvangen, is vanwege de oorlog in Oekraïne niet zeker. Het Verenigd Koninkrijk staat aan de zijde van de regering in Kiev.

Omroepers declameren het koningschap van Charles
ANP-454447087.jpg
Kousenbandprins David White leest de stadsproclamatie van de nieuwe koning voor op de trappen van de Royal Exchange in het Mansion House in Londen. beeld AFP, Stephane de Sakutin

Verspreid over het hele koninkrijk zullen dit weekeinde omroepers het koningschap van Charles III aan het publiek bekendmaken. Dat begon in Londen op het balkon van St. James’ Palace, kort nadat Charles de papieren ondertekende die hem officieel tot koning hebben verklaard.

De omroeper las exact om 11.00 uur (plaatselijke tijd) vanaf een stuk papier de bekendmaking voor aan het publiek, dat antwoordde met een driewerf hoera. Na het paleis werd op het middaguur in het centrum van Londen de proclamatie voorgelezen. Vele duizenden mensen waren daarbij aanwezig.

„Na het overlijden van koningin Elizabeth verklaren we prins Charles nu tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk en het Gemenebest. God zegene de koning”, aldus de boodschapper in het centrum van de Britse hoofdstad. Het publiek beantwoordde op zijn beurt met „God zegene de koning”, waarna het Britse volkslied werd gespeeld en ook hier een driewerf hoera werd uitgeroepen. Het publiek applaudisseerde na de bekendmaking.

Later zaterdag en zondag zullen ook in Windsor, Edinburgh en op veel andere plaatsen in het koninkrijk soortgelijke boodschappen op deze traditionele manier worden uitgesproken. In het verleden, voordat er massamedia waren, fungeerden deze omroepers als brengers van mededelingen van algemeen nut en belangrijk nieuws.

Speech koning Charles op BBC 1 gezien door 412.000 Nederlanders

De eerste toespraak van Charles als koning van het Verenigd Koninkrijk is vrijdag op BBC 1 gezien door 412.000 Nederlanders. Dat laat Stichting KijkOnderzoek (SKO) zaterdag desgevraagd aan het ANP weten.

De speech van koning Charles heeft de BBC flink wat meer Nederlandse kijkers opgeleverd dan anders. Volgens SKO kijken er van 19.00 uur tot 19.10 uur normaal gesproken zo’n 10.000 personen vanuit Nederland naar de Britse tv-zender.

Naar de NOS, die de toespraak van Charles vrijdag op NPO 1 uitzond, keken vrijdag ruim een miljoen mensen. De omroep laat zaterdag aan het ANP weten dat er online op nos.nl zo’n 68.000 instarts zijn geweest voor de speech.

De toespraak van koning Charles was de eerste waarin hij sinds het overlijden van zijn moeder koningin Elizabeth II donderdag het woord richtte aan het Britse volk. In de toespraak vertelde hij onder meer de ambt voor de rest van zijn leven te accepteren en maakte hij ook bekend de titel van prins van Wales over te dragen aan zijn oudste zoon prins William.

Charles staat voor paar pittige hoofdpijndossiers over familie

Van een broer wiens reputatie is bezoedeld door een zaak van seksueel misbruik, tot zoon Harry die een lid van het koninklijk huis van racisme beschuldigt en zich als gevolg daarvan weinig aantrekt van de koninklijke mores. De nieuwe Britse koning Charles III staat, nog voor hij goed en wel is begonnen aan zijn werk, een paar flinke hoofdpijndossiers te wachten die de eenheid van de koninklijke familie mogelijk kunnen verscheuren.

Zo zijn er de al jaren voortslepende beschuldigingen en aanklachten van seksueel misbruik door zijn broer prins Andrew, de tweede zoon van koningin Elizabeth en naar verluidt haar lievelingskind. Hij heeft zich in 2019 teruggetrokken uit koninklijke functies na een rampzalig tv-interview waarin hij zijn naam hoopte te zuiveren over zijn relatie met de overleden Amerikaanse financier en zedendelinquent Jeffrey Epstein.

In januari 2022 verloor hij zijn militaire banden en beschermheerschappen, en gaf hij zijn titel van Koninklijke Hoogheid op. Een maand later kwam hij een schikking overeen met Virginia Giuffre, een Amerikaanse vrouw die slachtoffer was van Epstein en die Andrew ervan had beschuldigd haar als tiener seksueel te hebben misbruikt. Andrew ontkende elk vergrijp en werd niet beschuldigd van strafrechtelijke overtredingen.

Charles zal nu moeten beslissen hoe hij omgaat met zijn jongere broer, die officieel nog steeds de hertog van York is, en welke rol hij in het openbaar kan spelen, als dat al mogelijk is.

ANP-454127566.jpg
beeld AFP, Oli Scarff

Zoon Harry’s besluit om met zijn Amerikaanse vrouw Meghan naar het buitenland te verhuizen, leidde ertoe dat zij in 2020 hun koninklijke rol neerlegden. Dat zorgde voor enorme ophef. Sindsdien hebben Harry en Meghan scherpe kritiek geuit op Buckingham Palace. Harry beschuldigde een niet nader genoemd lid van het koninklijk huis en ambtenaren van racisme. Ook zei hij dat vader Charles en broer William „gevangen zaten in het instituut”.

Harry, die de titel hertog van Sussex draagt, heeft gesproken over de verdeeldheid in de familie, waarbij de verhoudingen tussen hem, zijn vader en broer nog steeds moeilijk zouden zijn. In zijn eerste toespraak tot de natie als koning, gaf Charles te kennen dat hij een dooi in de betrekkingen wenste. „Ik wil ook mijn liefde uitspreken voor Harry en Meghan, nu ze hun leven in het buitenland verder opbouwen”, zei hij vrijdag in zijn toespraak.

Britse ambassade wappert vlag wegens benoeming koning Charles III

De vlaggen bij de Britse ambassade en bij de woning van de ambassadeur in Den Haag zijn zaterdag in top gehesen vanwege de proclamatie van koning Charles III.

De vlaggen op overheidsgebouwen worden volgens het Britse protocol gehesen. Prins Charles is zaterdag officieel tot koning van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest benoemd. Dat gebeurde door de toetredingsraad (Accession Council). Hij was al koning op het moment dat zijn moeder Elizabeth donderdag overleed, maar de raad bevestigde de opvolging formeel.

Vanaf zondag zullen de vlaggen weer halfstok hangen. Het Verenigd Koninkrijk houdt vanwege het overlijden van de koningin een periode van nationale rouw. Die duurt tot aan haar uitvaart.

Dag van uitvaart wordt vrije dag in Verenigd Koninkrijk

De dag van de uitvaart van koningin Elizabeth zal voor alle Britten een vrije dag zijn. Dat werd bekendgemaakt tijdens de officiële bekrachtiging van koning Charles III in de Accession Council. De datum van de uitvaart is nog niet bekendgemaakt, maar veel Britse media gaan uit van maandag 19 september.

Charles ondertekende zaterdag bij de ceremonie op St. James’ Palace in Londen de documenten die zijn koningschap vastlegden.

Kort daarna werd na trompetgeschal door een omroeper het koningschap van Charles officieel aangekondigd. Later zaterdag zal dat ook op andere plaatsen in het Verenigd Koninkrijk gebeuren. Het aanwezige publiek antwoordde met een driewerf hoera.

ANP-454443682 1.jpg
beeld AFP, Odd Andersen
Naast kroon gaan ook bezittingen Queen over naar Charles

Het overlijden van de Britse koningin Elizabeth II betekent niet alleen dat de Britse kroon overgaat naar haar zoon Charles. Ook erft hij het vermogen van zijn moeder. Een groot deel van het vermogen is in handen van een entiteit die te boek staat als The Royal Firm, dat onder andere het vastgoed beheert. Deze is goed voor zo’n 28 miljard euro. Deze eigendommen kunnen nagenoeg niet worden verkocht of geveild. De persoonlijke bezittingen van de Queen worden geschat tussen de 500 miljoen en 600 miljoen euro.

Koning Charles heeft ook nog een belastingvoordeel. Er is een wettelijke vrijstelling waardoor hij geen successierechten hoeft te betalen over de nalatenschap van zijn moeder. Op grond van een overeenkomst met de voormalige Britse premier John Major uit 1993 vallen erfenissen van vorst op vorst buiten de regeling van 40 procent successierechten. De regeling werd getroffen om uitholling van het vermogen van de monarchie te voorkomen.

Als vorstin van het Verenigd Koninkrijk had koningin Elizabeth II recht op een jaarlijks inkomen van de staat. Haar persoonlijke vermogen was opgebouwd uit beleggingen, kunstcollecties, juwelen en onroerend goed. Na de dood van Elizabeths moeder in 2002 kreeg zij van de Queen Mother ook nog eens omgerekend zo’n 70 miljoen euro aan bezittingen. Die omvatten onder andere schilderijen, porselein, juwelen, paarden, een waardevolle verzameling Fabergé-eieren en een postzegelverzameling.

Koningin Elizabeth II had ook recht op een jaarlijks inkomen uit een fonds van de Britse belastingbetaler dat bekend staat als de Sovereign Grant. In 2021 en 2022 werd het bedrag via deze toelage beperkt tot ruim 86 miljoen pond, bijna 100 miljoen euro. De koningin gebruikte deze middelen voor officiële reizen, operationele en onderhoudskosten van Buckingham Palace en onderhoud van andere eigendommen.

ANP-454442763 1.jpg
Mensen verzamelen zich buiten Buckingham Palace voor eerbetonen aan wijlen koningin Elizabeth II, in Londen. beeld EPA, Olivier Hoslet
Charles III is na eed van trouw en tekenen proclamatie formeel koning

Charles Philip Arthur George is officieel benoemd tot koning Charles III van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland en een aantal landen van het Britse Gemenebest. Dat gebeurde door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth overleed donderdag, maar de raad bevestigde de opvolging formeel.

Miljoenen mensen overal ter wereld konden de ceremonie live op televisie volgen. De raad maakte formeel ook de naam van de toekomstige koning bekend. Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen.

De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat slechts na de dood van de monarch samenkomt in St. James’s Palace in Londen. Dat zijn onder anderen leden van de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, voormalige premiers, leden van het Lager- en Hogerhuis, de bisschoppen, rechters en de burgemeester en wethouders van Londen.

In aanwezigheid van de nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla accepteerde de raad de proclamatie door „God save the King” te scanderen. Daarop ging een delegatie naar de nieuwe koning om hem formeel te informeren. Daar waren de camera’s niet welkom. In de troonzaal van het paleis sprak Charles vervolgens de eed van trouw aan de protestantse kerk uit en tekende de proclamatie. Daarnaast gaf hij toestemming om allerlei formele zegels te laten gebruiken door de ministers van het kabinet.

ANP-454443620.jpg
beeld AFP, Jonathan Brady

Normaal komt de Accession Council samen op de dag na het overlijden van de vorst. Doordat Elizabeths dood pas donderdagavond bekend werd gemaakt, was het een dag uitgesteld.

Kort na de benoeming wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen bezoekt hij verschillende delen van het koninkrijk.

Later zaterdag leggen de leden van het Britse Lagerhuis ook de eed van trouw af aan koning Charles. De parlementariërs stellen een condoleanceboodschap op aan de nieuwe koning. Vrijdag heeft het Lagerhuis een herdenking gehouden voor koningin Elizabeth, waarbij 182 parlementsleden eerbetonen aan de Britse vorstin uitspraken.

Ambassadeur: Elizabeth was hoeksteen Brits-Nederlandse relatie

De donderdag overleden koningin Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk was „de hoeksteen van de Brits-Nederlandse relatie”, zegt de Britse ambassadeur in Nederland Joanna Roper in een videoboodschap. Ook meldt ze „geraakt” te zijn door het Nederlandse eerbetoon aan Elizabeth.

Ze prees de woorden van het Nederlandse koningshuis, premier Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra naar aanleiding van het overlijden van de Britse koningin. Roper zelf herhaalde de woorden van de Britse premier Liz Truss, die Elizabeth „de rots waarop het moderne Groot-Brittannië gebouwd is” noemde.

„Haar charme, waardigheid en wijsheid raakten de harten van veel mensen in het Verenigd Koninkrijk, het Gemenebest en over de hele wereld”, aldus Roper verder. „We zijn in rouw, maar we herinneren ons Hare Majesteit vanwege haar toewijding aan de plicht en de vreugde die ze bracht aan vele, vele mensen over de wereld.”

Prins Albert: Elizabeth vertegenwoordigde waardigheid van het VK

De donderdag overleden Britse koningin Elizabeth vertegenwoordigde de „eenheid en waardigheid van het Verenigd Koninkrijk in de afgelopen zeven decennia”. Dat schreef prins Albert van Monaco in een bericht aan koning Charles.

„Met diepe droefheid hebben mijn familie en ik kennisgenomen van het overlijden van uw geliefde moeder”, schreef Albert. „Mijn familie en de mensen van Monaco sturen u onze oprechte gedachten en gebeden.”

Albert noemde Elizabeths plichtsgetrouwheid tijdens haar regeerperiode „buitengewoon inspirerend”. „Het zal lang worden herinnerd en bewonderd.”

Accession council komt bijeen voor proclamatie koning Charles III

In St. James’s Palace in Londen is de Accession Council bijeengekomen voor de officiële proclamatie van koning Charles III. Die werd direct na het overlijden van koningin Elizabeth donderdag koning, maar de taak van de raad is dat te bevestigen en de officiële naam van de nieuwe monarch af te kondigen. Pas veel later vindt de kroning plaats. In het geval van Elizabeth zat er anderhalf jaar tussen haar troonsopvolging in 1952 en de kroning in 1953.

De tekst van de proclamatie werd voorgelezen, waarop de leden van de raad „God save the King” riepen. Daarop tekenden de zogeheten „platformfractie” het document, onder wie de nieuwe prins van Wales, William, en de koningin-gemalin Camilla. Charles zelf is niet in de zaal aanwezig.

De Accession Council bestaat zaterdag uit enkele honderden leden. Dat zijn onder anderen leden van de Privy Council, het adviesorgaan van de Britse monarch, voormalige premiers, leden van het Lager- en Hogerhuis, bisschoppen, rechters en de burgemeester en wethouders van Londen.

Nadat de raad de nieuwe koning tot Charles III heeft uitgeroepen, doen heralden hetzelfde vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square, dat als het centrale punt van Londen geldt. Daarna gebeurt hetzelfde in Edinburgh, Windsor en York.

ANP-454438527.jpg
Bloemenhulde buiten Buckingham Palace in Londen. beeld AFP, Adrian Dennis
Charles deelt naam met enige onthoofde koning van Engeland

Koning Charles III deelt zijn naam met de 17e-eeuwse koning Charles I en diens zoon Charles II. De eerste was de enige koning van Engeland, Schotland en Ierland die werd afgezet en onthoofd.

Charles I (1600-1649) was een absolute monarch uit het Huis Stuart, die hard in conflict kwam met het parlement over onder meer belastingen en geloofskwesties. Dat leidde tot de Engelse burgeroorlog, waarin een burgerfractie onder leiding van Richard Cromwell de macht overnam. Na een showproces werd Charles I uitgeroepen tot „tiran, verrader, moordenaar en een publieke vijand” en op 30 januari 1649 op een schavot buiten het Banqueting House bij Whitehall onthoofd.

Charles II (1630-1685) ging daarop in ballingschap in onder meer Den Haag. Na de dood van Cromwell, die als Lord Protector als een vorst had geheerst, kon hij terugkeren naar Engeland en de troon terugeisen. Hij werd bekend om zijn copieuze hof, zijn kinderloze huwelijk en zijn reeks maîtresses, bij wie hij veertien buitenechtelijke kinderen verwekte. Een van zijn nakomelingen was Diana Spencer, die in 1981 met de toenmalige prins Charles trouwde.

William en Catherine veranderen titels op sociale media

De Britse prins William en zijn vrouw Catherine hebben hun titels op sociale media aangepast. Koning Charles benoemde zijn zoon vrijdag tot prins van Wales. Catherine is daarmee automatisch de prinses van Wales geworden. Het koppel is nu te vinden onder de naam The Prince and Princess of Wales.

Charles droeg de titel van prins van Wales zelf, voor hij koning werd door het overlijden van zijn moeder Elizabeth. Zijn vrouw Camilla droeg nooit de titel van prinses van Wales. Dat deed ze uit respect voor prinses Diana, de overleden ex-vrouw van Charles. Die droeg de titel namelijk wel.

William is naast prins van Wales ook hertog van Cambridge, hertog van Cornwall, graaf van Chester en hertog van Rothesay. Zijn vrouw Catherine draagt daarvan nu de vrouwelijke titels. Koning Charles werd zelf prins van Wales toen hij 9 jaar was.

Miljoen mensen zagen op tv eerste toespraak Charles als koning

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben vrijdagavond op televisie de eerste toespraak van de nieuwe Britse koning Charles gezien, meldt Stichting KijkOnderzoek. De toespraak, die ook op de radio en online te volgen was, werd in zijn geheel live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

De toespraak was ook te zien bij RTL 4, waar vanaf de desk van RTL Boulevard geschakeld werd met de uitzending van de speech bij de BBC. In totaal keken er vrijdag 904.000 mensen naar RTL Boulevard.

Charles gaf vrijdag een emotionele eerste toespraak als koning. Hij had zichtbaar natte ogen en moest een paar keer slikken. In zijn toespraak noemde Charles de dood van zijn moeder koningin Elizabeth een „enorm verlies” voor de hele familie.

In zijn toespraak beloofde de koning verder zich de rest van zijn leven in te zetten voor de inwoners van het Verenigd Koninkrijk en andere landen waarvan hij staatshoofd is. Ook sprak hij vol lof over koningin Elizabeth als moeder en als vorstin. Ook prees hij zijn echtgenote koningin-gemalin Camilla. In zijn toespraak maakte Charles ook bekend zijn titel van prins van Wales over te dragen aan zijn oudste zoon William, tevens de nieuwe troonopvolger. De koning sprak daarnaast zijn liefde uit voor zijn zoon prins Harry en diens vrouw Meghan.

Japanse keizer Naruhito aanwezig bij uitvaart Elizabeth
ANP-452626848 1.jpg
Keizer Naruhito van Japan. beeld AFP, Kazuhiro Nogi

Keizer Naruhito van Japan zal naar verwachting de staatsbegrafenis van koningin Elizabeth bijwonen, aldus de Japanse publieke omroep NHK. Het zou zijn eerste overzeese reis zijn sinds hij in 2019 de troon besteeg na de troonsafstand van zijn vader.

Het dagblad Mainichi Shimbun schrijft dat aanwezigheid van de keizer ongebruikelijk is, aangezien de keizer doorgaans geen begrafenissen bijwoont, zowel in Japan als in het buitenland. Andere leden van de koninklijke familie doen dat overigens wel. Keizerin Masako zal ook aanwezig zijn als haar toestand dat toelaat.

Naruhito had al gepland om Groot-Brittannië te bezoeken als zijn eerste overzeese reisbestemming een jaar na zijn aantreden, maar het bezoek werd uitgesteld als gevolg van de coronapandemie.

Lokale media noemden de nauwe banden tussen het Japanse en Britse koningshuis als reden voor Naruhito’s mogelijke aanwezigheid. Naruhito’s vader Akihito woonde in 1953 de kroning van de koningin bij als kroonprins en vertegenwoordiger van toenmalig keizer Hirohito. In 1975 bracht de vorstin het eerste bezoek van een Britse monarch aan Japan en ontmoette Hirohito.

In een verklaring die na de dood van Elizabeth werd vrijgegeven, prees Naruhito haar „vele prestaties en bijdragen” en zei hij „diep bedroefd” te zijn. De 62-jarige keizer, die aan de universiteit van Oxford studeerde, bedankte de vorstin voor „de vele attenties die zij mij heeft gegeven tijdens mijn studies en bezoeken aan het Verenigd Koninkrijk”.

Volgens Japanse media overweegt ook premier Fumio Kishida de begrafenis bij te wonen.

Accession Council roept Charles officieel uit tot koning

Charles wordt zaterdag officieel benoemd tot koning door de Accession Council, of toetredingsraad. Hij was al koning op het moment dat Elizabeth haar laatste adem uitblies, maar de raad bevestigt de opvolging formeel. De ceremonie zal voor het eerst live op televisie uitgezonden worden.

De raad maakt vaak ook de naam van de toekomstige koning bekend. Charles liet donderdag al weten dat hij als koning zijn naam niet verandert en de naam Charles III zal dragen.

De Accession Council is een ceremonieel orgaan dat enkel na de dood van de monarch samenkomt in St. James’s Palace in Londen. In de raad zitten alle zevenhonderd leden van de Privy-raad, het adviesorgaan van het staatshoofd. Normaal komt de Accession Council samen op de dag na het overlijden van de vorst. Doordat Elizabeths dood pas donderdagavond bekend werd gemaakt, is het een dag uitgesteld.

Een uur na de benoeming wordt Charles III ook vanaf het balkon van Buckingham Palace en op Trafalgar Square uitgeroepen tot koning. In de komende dagen zal hij de verschillende delen van het koninkrijk bezoeken.

Zaterdag leggen de leden van het Britse Lagerhuis ook de eed van trouw af aan koning Charles. De parlementariërs stellen een condoleanceboodschap op aan de nieuwe koning. Vrijdag heeft het Lagerhuis een herdenking gehouden voor koningin Elizabeth.

Canada houdt zaterdag ceremonie voor koning Charles

Canada houdt zaterdag in de hoofdstad Ottawa een ceremonie om de troonsbestijging van de Britse koning Charles af te kondigen. Dat heeft het kantoor van de Canadese gouverneur-generaal vrijdag (lokale tijd) bekendgemaakt. De ceremonie begint om 10.00 uur (16.00 uur Nederlandse tijd) in Rideau Hall, de officiële residentie van de door de Britten benoemde gouverneur-generaal die optreedt namens de vorst.

De 73-jarige Charles werd automatisch koning van het Verenigd Koninkrijk en staatshoofd van veertien andere rijken, waaronder Canada, toen koningin Elizabeth donderdag op 96-jarige leeftijd stierf. Ondanks dat Canada sinds 1867 geen kolonie meer is van Groot-Brittannië, bleef het tot 1982 in het Britse rijk en is het nog steeds lid van het Gemenebest van voormalige rijkslanden die de Britse monarch als staatshoofd hebben.

Ruim 180 Britse parlementsleden brengen hulde aan Elizabeth
ANP-454404466 1.jpg
beeld EPA, UK Parliament, Jessica Taylor

Het Britse Lagerhuis is vrijdag bijna elf uur bijeen geweest om de overleden koningin Elizabeth te eren. 182 parlementsleden hebben bijdragen en eerbetonen aan de Britse vorstin gedeeld.

„Dit is wanneer het Huis op zijn best is. Wanneer het verenigd is in verdriet dat ons met zoveel verhalen en herinneringen samenbrengt, uitgedrukt in zulke ontroerende eerbetonen”, zei voorzitter Lindsay Hoyle van het Lagerhuis. De toespraken worden zaterdag vanaf 13.00 uur voortgezet.

Het Britse parlement staat bekend om zijn luide debatten en levendige botsingen tussen regering en oppositie. Op vrijdag herdachten parlementsleden de monarch in diepe stilte en met gebogen hoofden, de meesten in het zwart gekleed.

Vorig liveblog

Klik hier voor het vorige liveblog.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer