Onderwijs & opvoeding

Dijkgraaf opent academisch jaar met pleidooi meer waardering mbo

Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft het academische jaar op uitnodiging van de Universiteit Maastricht geopend door te pleiten voor meer waardering voor het hbo en vooral het mbo.

Redactie binnenland
6 September 2022 10:33
De Erasmus Universiteit opent het nieuwe seizoen. beeld ANP, Olaf Kraak
De Erasmus Universiteit opent het nieuwe seizoen. beeld ANP, Olaf Kraak

De bewindspersoon spreekt van een „opening van het onderwijsjaar” en zegt dat hij „deze boodschap net zo goed op een mbo-instelling of hogeschool kan uitspreken.”

Dijkgraaf vindt het onterecht dat een universitair diploma vaak als hoger en beter wordt gezien dan een afgeronde opleiding op het hbo of mbo. Volgens de bewindspersoon voegen elk van deze soorten vervolgonderwijs iets unieks toe. Hij pleit daarom voor „verdere emancipatie” van het beroepsonderwijs en dan voornamelijk het mbo.

„Ik zou graag zien dat álle studenten gegund wordt volwaardig te kunnen genieten van alle aspecten van het studentenleven, van verenigingen tot sportfaciliteiten, van introductiedagen tot studentenkroegen, van internationale uitwisseling tot werkstages”, aldus de minister.

Cyberdreiging

Tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) dat de Europese Unie een „cybermacht van wereldformaat” moet worden. „Dat is nodig in de geopolitieke machtsstrijd die gaat komen.”

De EU en haar bondgenoten moeten hun belangen veiligstellen. Ze worden al langer „uitgedaagd” door landen als China en Rusland. Die landen werken aan de „uitholling” van de internationale rechtsorde. Dat ondermijnt de stabiliteit in de wereld en om daar wat aan te doen is een „assertieve diplomatie en een actief buitenlandbeleid” nodig, aldus Hoekstra.

Dat betekent ook dat Nederland zich moet voorbereiden op een nieuw tijdperk. Daarbij zal de oorlog in Oekraïne en het tegengaan van de Russische agressie een jarenlange inzet vergen, waarschuwde hij. Naast deze zichtbare oorlog in Oekraïne is er „een onzichtbaar front”: de cyberdreiging. Als het hier misgaat, zijn de gevolgen volgens hem „potentieel enorm”. En de landen van de EU worden dagelijks al vele malen digitaal aangevallen. Brussel heeft zijns inziens maar „één optie” en dat is een cybermacht worden.

Groningse gaskraan

Eurocommissaris Thierry Breton roept Nederland op om geen enkele mogelijkheid om aan energie te komen op voorhand te laten liggen, zei hij tijdens de opening van het academisch jaar van de Technische Universiteit Eindhoven. Ook het toch weer opvoeren van de gaswinning in Groningen dus niet.

Elk EU-land moet doen wat het kan om de hele EU door de energiecrisis te helpen. aldus Berton. Het kabinet wil slechts in allerlaatste instantie overwegen de Groningse gaskraan weer wat verder open te zetten. Die moet eigenlijk volgend jaar helemaal dichtgaan.

Maar de EU heeft zoveel op haar nek dat alle lidstaten samen de schouders eronder moeten zetten, benadrukte Breton. „Elke lidstaat moet zijn verantwoordelijkheden nemen en alle maatregelen nemen die nodig zijn om de vraag naar Russisch gas te verminderen.”

Dat vergt „moeilijke beslissingen”, erkent de Eurocommissaris. Maar andere EU-landen slikken ook „bittere pillen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer