OpinieCommentaar

Transgenderwet vraagt om gebed

De Tweede Kamer praat binnenkort over het aanpassen van de Transgenderwet. Als de volksvertegenwoordigers daarmee akkoord gaan, kan iedere Nederlander zijn geslacht voor de wet veranderen. Een verklaring van een arts of psycholoog is niet langer nodig. Kinderen jonger dan zestien jaar kunnen via de rechter hun geslachtsregistratie wijzigen.

Hoofdredactie
1 September 2022 12:54
Poster over transgenderwet. beeld Martin Droog
Poster over transgenderwet. beeld Martin Droog

D66-Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken stelt meteen maar voor om –zonder tussenkomst van de rechter– mensen de mogelijkheid te bieden om een ”X” te laten registreren. Dat is voor degenen die zich man noch vrouw voelen.

De nieuwe Transgenderwet, die vooral uit de koker van politici en lobbyisten lijkt te komen, is bedoeld om de geslachtsregistratie in overeenstemming te brengen met de beleefde genderidentiteit. Sommige transgenders zijn daar blij mee, omdat ze de huidige procedures vernederend en tijdrovend vinden.

Maar er klinkt ook kritiek op de plannen, soms uit onverwachte hoek. Zo vrezen sommige feministen voor misbruik door mannen. Die kunnen straks gemakkelijk voor vrouwen bedoelde ruimtes –een kleedkamer of toilet– binnenlopen met het excuus dat ze zich vrouw voelen en om die reden hun geslachtsregistratie hebben aangepast.

Het is natuurlijk een illusie om te denken dat bijvoorbeeld een andere letter in een paspoort alle ervaren problemen van veel transgenders in één klap zal oplossen. Mensen zijn die worstelen met hun sekse zijn vooral gebaat bij hulp. Er is goede psychologische en medische begeleiding nodig.

Daar zet de nieuwe Transgenderwet niet op in. Wel worden er opnieuw wissels omgezet. De wet maakt de begrippen ”man” en ”vrouw” inhoudsloos en gaat volledig voorbij aan wat de Bijbel over de verschillen tussen mannen en vrouwen zegt. De voorstellen zetten een streep door onder meer Genesis 1:27: „En God schiep de mens naar Zijn beeld; naar het beeld van God schiep Hij hem; man en vrouw schiep Hij ze.” De scheppingsorde wordt ingeruild voor een ideologie van gelijkheid, zelfbeschikking en persoonlijke autonomie.

Het is daarom noodzakelijk dat christenen hun stem laten horen over het omstreden wetsvoorstel en oog hebben voor de nood van transgenders. Dat is niet alleen een taak van de christelijke partijen in de Tweede Kamer, maar ook van de kerken. Die handschoen is gelukkig opgepakt. Het Breed beraad protestantse kerken –ooit begonnen door de Gereformeerde Gemeenten om zich te bezinnen op de profetische taak van kerken in de samenleving– stuurde vorige week een oproep tot gebed naar kerkenraden. En woensdag ging er ook nog een brief over de Transgenderwet de deur uit, richting de Tweede Kamer.

De Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk in Nederland doet deze donderdag in kerkblad De Waarheidsvriend eveneens een oproep om te bidden. Om het onderscheiden van de geesten, om wijsheid en voorzichtigheid voor de leden van de Tweede Kamer bij de behandeling van de Transgenderwet. Het zou niet goed zijn als de reformatorische kerken deze brede oproep tot gebed gedachteloos naast zich neer zouden leggen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer