Studie: 2 op 3 wil dat overheid wijst op risico langdurige Covid
Twee op de drie Nederlanders (67 procent) wil dat de overheid wijst op de risico’s van langdurige klachten na een corona-infectie. Dat melden de makers van de EO-podcast Long Covid, de Schaduwpandemie, die een onderzoek lieten uitvoeren onder meer dan duizend respondenten.
Uit dat onderzoek blijkt verder dat één op de zeven ondervraagden langdurige corona met een burn-out vergelijkt en dat 9 procent vindt dat mensen met langdurige Covid geen recht hebben op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.
Vooral jongeren zijn sceptisch over langdurige coronaklachten, melden de onderzoekers. Zo noemt één op de tien jongeren langdurige Covid geen echte ziekte en denkt een kwart van de jongeren tussen de 18 en 30 jaar dat de klachten worden veroorzaakt door psychologische factoren.
Onlangs bleek uit grootschalig bevolkingsonderzoek van onder meer het UMC Groningen en het Radboudumc dat een op de acht mensen die besmet raken met corona, daar Long Covid aan overhoudt, oftewel langdurige klachten. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid of spierpijn. De klachten nemen weinig af en kunnen veel impact hebben op de kwaliteit van leven.