Buitenland

Hulpacties komen op gang

Aan het door de zeebeving getroffen gebied is inmiddels door verschillende Nederlandse organisaties 1,35 miljoen euro toegezegd. Ook worden hulpverleners, onder wie artsen en 29 identificatiespecialisten, gestuurd.

Buitenlandredactie
28 December 2004 10:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:03
Een oude vrouw in het Indiase dorp Karamvadi barst in snikken uit als ze hoort dat ze haar zoon heeft verloren. Aan de oostkust van India zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Foto EPA
Een oude vrouw in het Indiase dorp Karamvadi barst in snikken uit als ze hoort dat ze haar zoon heeft verloren. Aan de oostkust van India zijn duizenden mensen om het leven gekomen. Foto EPA

De kinderhulporganisatie Terre des Hommes en de interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking ICCO hebben elk 500.000 euro beschikbaar gesteld voor noodhulp aan de slachtoffers van de zeebeving in Zuid-Azië. Stichting Vluchteling stelt 250.000 euro beschikbaar aan de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. Ook Woord en Daad stelt 100.000 euro beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers.

Artsen zonder Grenzen (AzG) stuurt de komende dagen extra hulpverleners en een vliegtuig met hulpgoederen naar Zuid-Azië. Bij de 32 ton hulpgoederen gaat het onder meer om generatoren, watertanks, plastic zeil voor onderdak, muskietennetten en materiaal om water te zuiveren. In India, Thailand en Maleisië zijn al teams van de hulporganisatie ter plaatse om de situatie op te nemen, maakte AzG maandag bekend.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte maandag bekend dat Nederland een team van 29 identificatiespecialisten naar Zuid-Azië stuurt. Zij zullen helpen bij de identificatie van slachtoffers van de zeebeving.

Verschillende christelijke hulporganisaties, waaronder Woord en Daad, Dorcas en World Vision, zijn direct na de ramp begonnen met hulpverlening. De laatste is in de getroffen gebieden meteen gestart met het uitdelen van voedselpakketten, waterzuiveringstabletten en dekens. Timmo Gaasbeek, een ZOA-medewerker ter plaatse: „Alle huizen aan de kust liggen in puin en overal zag ik doden, gewonden en panische mensen. Het lijkt op de foto’s van de ramp in Zeeland in 1953.”

Het Rode Kruis stuurt vanavond een vliegtuig met 900 familietenten naar de Srilankaanse hoofdstad Colombo. De organisatie stuurt deze week ook een delegatie van hulpverleners naar Sri Lanka. Zij richten zich in eerste instantie op Sri Lanka, omdat de nood volgens de organisatie daar het hoogst is.

Leden van de Groningse studentenjaarclub Stringer offeren hun vrije tijd in Sri Lanka op om de slachtoffers van het natuurgeweld op het eiland te helpen. Twee artsen uit het gezelschap reden maandag met een busje met medicijnen naar de zuidelijke plaats Matara. Dat liet een van de jaarclubleden maandag weten.

De vijftien leden van de jaarclub trekken al een week door Sri Lanka. Na de zeebeving van zondag zag de groep een spotje op televisie waarin mensen met een medische achtergrond ertoe werden opgeroepen mee te werken aan de hulpverlening. De twee artsen uit de groep namen contact op met de hulporganisatie en reden maandag al naar het kustgebied. De andere leden van de groep hebben gezegd indien nodig ook te willen helpen.

De gemeente Velsen is een hulpactie begonnen voor haar zusterstad Galle op Sri Lanka. Volgens burgemeester P. Cammaert zamelt de gemeente voorlopig vooral geld in. De gemeente Velsen heeft voor haar burgers een aparte girorekening geopend waarop mensen geld kunnen geven voor hun zwaar getroffen zustergemeente. Volgens Cammaert zijn er in Galle ten minste 1000 slachtoffers gevallen door de vloedgolf. „Maar vermoedelijk zijn dat er veel meer.”

Radio- en televisiezenders in Nederland zenden spotjes uit voor de inzamelingsactie van de gezamenlijke hulporganisaties voor de slachtoffers van de zeebeving in Zuid-Azië. Dat meldde een woordvoerder van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maandag.

De woordvoerder hoopt dat het publiek ook zelf initiatieven gaat nemen om geld in te zamelen voor giro 555. Bij eerdere rampen zijn er volgens hem bijvoorbeeld benefietconcerten of rommelmarkten gehouden waarvan de opbrengst ten goede kwam aan de hulpverlening en opvang van de slachtoffers.

Reizen naar de getroffen gebieden wordt door het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraden. Als de reis al geboekt is, raadt het ministerie reizigers aan contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer