Japan zet zwaarder in op kernenergie
Japan ziet zich ruim een decennium na de kernramp bij Fukushima genoodzaakt om steeds zwaarder in te zetten op kernenergie. Het land wil minder afhankelijk worden van de import van energie en herhaling voorkomen van de problemen die deze zomer ontstonden, toen de elektriciteitsvoorziening tijdens een hittegolf onder grote druk kwam te staan.
Premier Fumio Kishida verklaarde dat de regering overweegt kernreactoren van de nieuwste generatie te laten bouwen. Ook worden nog eens zeven bestaande reactoren opnieuw opgestart. „Het gebruik van kernenergie en hernieuwbare energie is essentieel voor de groene transformatie”, zei de Japanse leider tijdens een regeringsoverleg. „De Russische invasie heeft de internationale energiesituatie veranderd.”
Kishida laat ook kijken of bestaande kernreactoren langer in gebruik kunnen blijven. Zwaarder inzetten op kernenergie gaat mogelijk niet zonder verzet vanuit de samenleving. Ook lokale overheden hebben inspraak en kunnen dwars liggen. Dat kan het opstarten van kernreactoren aanzienlijk vertragen.
Het gebruik van kerncentrales ligt in Japan gevoelig in de nasleep van Fukushima. Daar kwam in 2011 na een aardbeving en tsunami straling vrij bij een kerncentrale. Veel Japanners moesten uit het gebied worden geëvacueerd. Na de ramp zijn ook andere kerncentrales stilgelegd. Inmiddels zijn weer 10 van de 33 Japanse kernreactoren in gebruik.
Toch is de eilandenstaat nog erg afhankelijk van hulpbronnen als kolen en gas. De kwetsbaarheid van de energievoorziening bleek afgelopen juni. Toen ging het land gebukt onder een ernstige hittegolf. De autoriteiten zagen zich genoodzaakt om particulieren en bedrijven te vragen om energie te besparen. Meerdere ondernemingen gaven daar gehoor aan, bijvoorbeeld door airconditioners minder hard te laten draaien.