Ministers roepen boeren weer op: Blijf binnen wet
Ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Henk Staghouwer (Landbouw) willen niet reageren op de oproep van boerenbeweging Agractie aan haar achterban om nieuwe protestacties te voeren. De bewindslieden blijven bij hun eerdere reactie op diverse protesten. De kern daarvan is dat protesteren mag, maar dat dit wel binnen de grenzen van de wet moet blijven.
De twee ministers begrijpen dat boeren willen protesteren. „Het gaat om zeer ingrijpende zaken met grote impact op de levens van mensen. Maar gebruik je verstand en doe het binnen de grenzen van de wet”, herhaalt een woordvoerder van de ministers hun eerdere reactie. De meeste boeren doen dat ook, maar Van der Wal en Staghouwer vinden het „onacceptabel” als mensen worden bedreigd of in gevaar worden gebracht, infrastructuur wordt vernield of distributiecentra worden geblokkeerd.
Agractie heeft maandag in een videoboodschap haar achterban tot nieuwe acties opgeroepen. „Of dat nou een publieksvriendelijke is, zoals binnenkort met de start van de Vuelta, of acties die scherper zijn, ze moeten plaatsvinden”, zegt melkveehouder Erik Luiten, een van de kopstukken van Agractie, in de video.
De Vuelta a España, een van de grootste wielerwedstrijden ter wereld, begint vrijdag in Utrecht. Bij de tweede etappe zaterdag wil Agractie tussen Woudenberg en Scherpenzeel in de weilanden langs het parcours staan, in de hoop dat de regie het protest aan kijkers in andere landen laat zien. De organisatie die de Vuelta naar Nederland heeft gehaald, is daar niet tegen, zolang de wielerkaravaan ongehinderd langs kan rijden.
Logistiek
Wegvervoerders herhalen hun eerdere oproep aan boeren om geen wegen te blokkeren. „Ze ondervinden veel vertraging en lijden daardoor schade”, zegt branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) in reactie op een oproep van boerenbeweging Agractie om drukke plekken te gaan blokkeren.
„TLN heeft begrip voor de zorgen van de boeren, maar vindt de blokkades van (snel)wegen volstrekt onacceptabel. Door de blokkades zijn beroepsgoederenvervoerders niet in staat hun werk naar behoren uit te voeren. De branchevereniging roept demonstranten dan ook op om onmiddellijk te stoppen met het barricaderen van de Nederlandse wegen”, aldus TLN.
Evofenedex, de ondernemersvereniging voor de handel en logistiek, wilde nog niet reageren op de nieuwe oproep, omdat er nog te weinig duidelijk is over de daadwerkelijke acties.
Bekeuringen
De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldde de politie maandag. Het gaat dan onder meer om snelwegblokkades, brandstichtingen en afvaldumpingen. Het aantal bekeuringen rond snelwegen is sinds 22 juni opvallend sterk gestegen. Rond die tijd begonnen de protesten tegen het stikstofbeleid van de overheid.
In totaal schreven agenten de afgelopen weken zevenhonderd verkeersboetes uit voor overtredingen die aan de boerenprotesten zijn te relateren. Zo zijn aanzienlijk meer boetes uitgedeeld voor rijden over de snelweg met trage motorvoertuigen (186 keer) of stilstaan op de rijbaan (in totaal 212 boetes).
Poging tot doodslag
Bij de geregistreerde aanhoudingen rond de boerenprotesten ging het meestal om openlijke geweldpleging tegen personen of goederen en verstoring van de openbare orde. Ook zijn enkele verdachten aangehouden wegens poging tot doodslag of moord. De meeste verdachten zijn jonger dan 30 jaar. Van de honderd is ongeveer een kwart buiten heterdaad aangehouden, dus niet ter plekke en pas later. Woelders: „Dat verdachten rondom boerenprotesten niet direct worden aangehouden, wil dus zeker niet zeggen dat zij vrijuit gaan. Gaan mensen over grenzen, dan treden wij op. Ter plaatse of achteraf, via klassiek recherchewerk achterhalen we vaak alsnog wie het zijn.”