OpinieColumn ds. Belder

Onttaling

Wat is er loos met mijn alhier geboren en getogen medelanders? Velen lijden aan taalarmoede. Of is het taalverloedering, taalhaat, taalverkwanseling? Schaamte voor of minachting van de eigen taal? Wordt Engels de nieuwe voertaal in Nederland en Europa?

Ds. J. Belder
15 August 2022 20:39
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Zie de billboards –ook zo’n vreselijk woord–, lees de kranten, hoor de STER-reclame. Aan de universiteiten is 75 procent van de masters (weer zo’n woord) Engelstalig. Zelfs bij de opleiding Nederlandse taal en letterkunde heerst de Engelse ziekte. Lees Vondel, Hermans, Grunberg in het Engels. Begrijpelijk dat iedere bijbelvertaling al snel te moeilijk is.

Wie geen hart heeft voor de eigen taal, doorspekt zijn zinnen graag met allerlei Engelse woorden. Het is een vorm van malle gewichtigdoenerij. In de geschreven pers worden die rare woorden en zinnetjes gecursiveerd. Niet allemaal, want we zijn er al helemaal aan gewend dat je je targets moet halen, feedback krijgt, soms een reminder ontvangt, aan brainstorming doet, anderen moet pleasen. Maar pas op, je hebt zo een burn-out. We hebben ook geen vliegvelden meer, maar airports.

Ben je academisch gevormd dan antwoord je op de vraag welk boek op je nachtkastje ligt steevast met het noemen van een Amerikaanse titel. Je kijkt naar Engelse films, luistert Engelstalige muziek en ben je toevallig ook nog christelijk dan volg je graag preken van Amerikaanse succesdominees. Universiteiten harken met hun Engelstalig studieaanbod graag zoveel mogelijk buitenlandse studenten binnen. Alleen is er dit jaar nauwelijks huisvesting, dus dient zich een nieuwe lading daklozen aan. In de grote steden –vooral die in het westen– is de afschaffing van het Nederlands in volle gang. Allemaal ter wille van economie en toerisme. Voor internationale bindingen moeten de eigen taal en cultuur maar inbinden.

Soms hoor ik oer-Nederlanders beweren dat ze zich makkelijker in het Engels dan in het Nederlands kunnen uitdrukken. Ik hoop dan altijd maar dat een echte Angelsaks die mening deelt. Feit is wel dat de uitdrukkingsvaardigheid in goed Nederlands bij velen te wensen overlaat.

Onze buurlanden zijn aanmerkelijk trotser op hun taal. In Frankrijk moet 35 procent van de radiomuziek Franstalig zijn. Er bestaat een taalquotum op academische studies. Engels? Met mate. Meertaligheid? Prima! Engels als tweede taal? Geweldig! Laten ook wij stoppen met die onttaling van de eigen taal. Ik ben een warm pleitbezorger voor de emancipatie van het Nederlands. Weg dat opdringerige Engels. Leve onze eigen taal!

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer