Politici, schrijvers en uitgevers veroordelen aanval Rushdie
Vanuit de hele wereld komen steunbetuigingen binnen voor de Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie, die vrijdag vlak voor een lezing in de Verenigde Staten werd neergestoken. „Frankrijk staat aan zijn zijde na deze laffe daad uit haat en barbaarsheid”, schrijft de Franse president Emmanuel Macron op Twitter, waarbij hij benadrukt dat „de strijd die Rushdie voert, ook de onze is”.
De Afghaans-Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini, auteur van het boek De Vliegeraar, reageert „vol afschuw” op de steekpartij en bidt voor een spoedig herstel van Rushdie. Hosseini noemt hem „een essentiële stem die niet tot stilte gemaand kan worden”.
De 75-jarige Salman Rushdie schreef het boek De duivelsverzen, dat bij publicatie in 1988 tot massale betogingen van radicale moslims leidde. De toenmalige machthebber in Iran, ayatollah Ruhollah Khomeini, vaardigde een ‘fatwa’ uit, een doodsvonnis. Er is sindsdien zeker één poging gedaan Rushdie te vermoorden met een mislukte bomaanslag. De schrijver dook jarenlang onder in Engeland en werd permanent beschermd door de Britse politie.
De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, schrijft op Twitter over een „niet uitgelokte en zinloze aanval”. Zij benadrukt het belang van vrijheid van meningsuiting en stelt dat deze onder geen beding ondermijnd mag worden.
De Noorse uitgever William Nygaard, die in 1993 werd neergeschoten nadat hij een Noorse vertaling van het omstreden boek van Rushdie had gepubliceerd, zegt tegen The Guardian dat de schrijver „een hoge prijs” heeft betaald voor zijn werk. „Hij is een vooraanstaand auteur die zoveel betekent voor de literatuur en een goed leven heeft gevonden in de VS”, aldus Nygaard.
Ook de Amerikaanse Senaatsleider Chuck Schumer spreekt van „een aanval op de vrijheid van meningsuiting”, wat volgens hem een „fundamentele waarde in de Verenigde Staten” is. Het motief van de 24-jarige verdachte die Rushdie neerstak is nog niet bekend. De FBI en politie doen daar momenteel onderzoek naar. De autoriteiten gaan ervan uit dat hij alleen handelde.