Oproep brandweer: Maai bermen
Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment fors verhoogd is door de aanhoudende droogte.
Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen. De bermen zijn uiterst droog, waardoor een vonk vanaf een weg genoeg is om een natuurbrand te veroorzaken. Daarnaast is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte. Het bluswater moet soms van ver komen.
Volgens Brandweer Nederland zijn er in de afgelopen weken al verschillende bermbranden geweest die ontstonden door vonken van een klapband of een autobrand. Ook het in de berm parkeren van een auto met een hete katalysator kan brand veroorzaken. Bossen, hei en weilanden die aan de bermen grenzen zijn namelijk ook gortdroog, zodat vuur vanuit een berm snel kan overslaan.
Diverse gemeenten waren voor de landelijke oproep van de brandweer al begonnen met het maaien van de bermen. Onder meer Nijmegen, Bronckhorst, Epe en Hilversum kwamen al in actie.
Vrijdag sloeg het vuur op meerdere plekken in de natuur toe. Zo woedde in het Noord-Brabantse Schijf een grote heidebrand. Zo’n 1,6 hectare bos en heide is door de brand verloren gegaan. Door windvlagen waren de vlammen op de Rucphense Heide slecht onder controle te krijgen. Uit voorzorg werd een medische post ingericht, omdat het werk voor brandweerlieden bij deze temperatuur erg zwaar is.
Ook in het Brabantse Waalre woedde vrijdag een brand in een natuurgebied. Er stond een stuk natuur van ongeveer 200 bij 200 meter in brand, ter hoogte van de Valkenswaardseweg. Voor het blussen waren meerdere blusvoertuigen en waterwagens ter plaatste.
De brandweer was verder met veel mankracht aanwezig in het Zuid-Hollandse Rockanje vanwege een brand in een strandtent. Gevreesd werd dat het vuur zou overslaan naar de duinen. Alles werd uit de kast gehaald om dat te voorkomen. Onder meer een drone werd ingezet om de warmste delen van de brand te ontdekken, zodat de brandweer kon zien waar extra inzet nodig was en het duingebied nat moest worden gehouden.
Aangezien de brand woedde in een natuurgebied, kostte het enige moeite om er bluswater bij te krijgen. Het water werd van een afstand naar de brand gebracht met speciale wagens en door grote slangen die verbonden waren met tankwagens bij het vuur.