Industrie moet oude electro-apparatuur zelf verwerken
De electronica-industrie moet vanaf 2005 zelf gaan zorgen voor de verwerking van afgedankte apparatuur als koelkasten, televisietoestellen en computers. Nederland mag wel zijn systeem van afvalbijdrages nog tien jaar laten voortbestaan, als het dat wil. Consumenten kunnen oude apparatuur inleveren bij speciale inzamelcentra of winkeliers waar zij een nieuw toestel kopen, zo vindt het Europees Parlement.
De Europese lidstaten moeten nog instemmen met dit voorstel. Het Europees Parlement heeft op dit terrein wel volledig medebeslissingsrecht. Een meerderheid ging woensdag in Straatsburg akkoord met een voorstel van de Duitse christen-democraat Florenz om de industrie te verplichten jaarlijks minimaal zes kilo afgedankte apparatuur per hoofd van de bevolking in te zamelen.
De EU-milieuministers praten in juni over het EP-akkoord. GroenLinks-europarlementariër De Roo verwacht dat zij nog willen morrelen aan de verplichting voor lidstaten om minstens zes kilo per inwoner te recyclen. De Roo kreeg overigens brede steun voor een voorstel om nieuwe fabrikanten en importeurs te verplichten een bankgarantie af te geven. Daarmee wil het EP voorkomen dat onbekende handelaren goedkoop materiaal op de Europese markt dumpen, om later niet op te draaien voor de verwerking.
De lidstaten zouden het nieuwe systeem ook pas tegen 2007 in werking willen laten treden. Tot die tijd moet de consument blijven betalen voor de verwerking van bestaand wit-en bruingoed, door gemeentelijke heffingen op bepaalde soorten apparatuur.
Zowel De Roo als VVD-europarlementariër Maaten denken dat apparatuur op termijn in prijs gaat dalen door de verplichte verwerking door producenten. „Zij zullen er wel voor zorgen dat ze goedkoper materiaal gebruiken of onderdelen die later opnieuw zijn toe te passen, nu ze zelf ook alles weer moeten recyclen”, aldus Maaten. „De consument is hierbij gebaat.”
Volgens De Roo zal ook het gebruik van chemische stoffen in electronica dalen. „Ook dat moeten ze zelf weer terugnemen. Dan gaat een producent automatisch minder van dergelijke materialen toepassen.” Er komt een lijst met daarop stoffen die zeker niet meer mogen worden toegepast. Verder krijgen producenten het stricte advies alleen gevaarlijke chemicalia te gebruiken, wanneer dit noodzakelijk is voor een verdere veilige werking van een apparaat.
Philips verzette zich aanvankelijk tegen de voorstellen van Florenz. Na de tweede behandeling van het rapport, dinsdag en woensdag in Straatsburg, toont de Europese branchevereniging zich echter tevreden over het bereikte resultaat. Philips heeft overigens wel gedaan gekregen dat er voorlopig geen terugname- of verwerkingsverplichting komt voor kapotte gloeilampen.