Twee jaar cel voor bedreiger Verdonk
De rechtbank in Amsterdam heeft de 22–jarige R.E. donderdag veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, voor het bedreigen van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie).
In juni zei hij in een telefoontje aan RTV Noord–Holland (RTVNH) dat Verdonk binnen twee weken moest terugkomen op haar integratiebeleid, anders zou zij daarvan de gevolgen merken. Hij refereerde daarbij aan de moord op Pim Fortuyn.
Het Openbaar Ministerie had drie jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. Volgens de rechtbank was de bedreiging van E. een poging het regeringsbeleid te beïnvloeden en daarmee een aanval op het hele kabinet en de Nederlandse samenleving. Door de actie van E. bestaat de kans dat Verdonk en de regering niet meer vrij en onbelemmerd hun plicht kunnen vervullen, oordeelde de rechter.
De rechter doelde hiermee op artikel 95a van het Wetboek van Strafrecht, dat bij hoge uitzondering wordt gebruikt in strafzaken. Voorzover bekend gebeurde dit voor het laatst in 2001 in een zaak tegen twee Molukse activisten. De verdenking tegen dit duo was onder meer gebaseerd op dit artikel, maar het Openbaar Ministerie liet deze aanklacht vallen, voordat de rechtszaak begon.
„Met zijn handelen heeft E. de democratische grondbeginselen van de Nederlandse rechtsstaat en daarmee de essentiële beginselen van een vrije en openioneel getroffen en belemmert de mogelijkheden om te gaan en te staan waar zij wil zonder aangepaste beveiliging, stelde de rechter.
E. had op 17 juni telefonisch contact opgenomen met RTVNH voor een interview. Hij zei te bellen namens de vermeende actiegroep ’Section Eight’ en eiste ook de verantwoordelijkheid op van een ketchupactie een dag eerder, toen Verdonk tijdens een bezoek aan Amsterdam met ketchup werd besmeurd. De betrokkenen van deze actie hebben zich meteen gedistantieerd van E. Tijdens de zitting wilde E. niet ingaan op de actiegroep Section Eight.
Advocaat F. Donze vond de uitspraak teleurstellend. Volgens de raadsman was er geen sprake van een voltooide bedreiging, omdat Verdonk de bedreiging pas ter ore kwam nadat E. was aangehouden en de officier van justitie het interview aan haar had laten horen. Donze gaat „vrijwel zeker" in hoger beroep.
De straf is voor Nederlandse begrippen hoog. De bedreiger van Tweede–Kamerlid Wilders kreeg onlangs een werkstraf van 120 uur. Deze man maakte echter zijn excuses, terwijl E. geen berouw toonde. Tijdens de zitting op de rechtbank wenste hij officier van justitie M. Woudman zelfs „kanker in zijn longen met uitzaaiingen in zijn hart". De officier heeft daarvan geen aangifte gedaan, meldde de raadsman van E.