Politiek

Kamer moet wachten op Sywert-appjes

De Tweede Kamer kan niet al in het zomerreces in debat met minister Helder (Langdurige Zorg) over de mondkapjesdeal tussen het zorgministerie en ondernemer Sywert van Lienden.

Redactie politiek
22 July 2022 18:55
Minister Helder. beeld ANP, Koen van Weel
Minister Helder. beeld ANP, Koen van Weel

Pas in de tweede helft van augustus kan het ministerie namelijk een besluit nemen over het al dan niet vrijgeven van stukken die nader licht werpen op de totstandkoming van de miljoenenorder, zo schreven de ministers Helder en Kuipers vrijdag aan de Tweede Kamer.

Het verstrekken van de documenten gebeurt „zo spoedig mogelijk” daarna.

In januari spande de Volkskrant een beroepsprocedure aan, nadat het ministerie de gangbare termijnen voor een openbaarmakingsverzoek ver had overschreden. Daarop droeg de bestuursrechter het ministerie op alsnog een besluit te nemen, op straffe van een dwangsom. Die kon oplopen tot een maximum van 15.000 euro, een bedrag dat het departement intussen heeft verbeurd.

Het bekend worden van dat bedrag leidde deze week tot woede in Den Haag. Op initiatief van de PvdA sprak een Kamermeerderheid uit dat alle documenten direct openbaar zouden moeten komen. Maar dat gaat echt niet lukken, verzekerden Helder en Kuipers vrijdag. Sterker nog, het halen van de deadline van eind augustus „zal het uiterste vragen van de inzet van ons ministerie en doet een beroep op de zeer spoedige medewerking van de betrokkenen die om een zienswijze wordt gevraagd”, zo stellen de twee alvast in het vooruitzicht.

Andere verzoeken zullen vertraging oplopen, met naar verwachting meer rechterlijke procedures en dwangsommen in individuele zaken, aldus de brief.

Kanttekening bij de toegezegde deadline van augustus is ook nog eens dat die alleen betrekking heeft op nota’s en e-mailberichten. De Volkskrant en daarmee ook de Kamer azen echter vooral op relevant sms- en chatverkeer, waaronder dat tussen oud-zorgminister De Jonge en topambtenaren over de mondkapjesdeal.

Uitvoering geven aan het Volkskrantverzoek ook die openbaar te maken, betekent dat VWS 5200 pagina’s moet screenen op privacy- of bedrijfsgevoelige gegevens en financiële en economische belangen. Daarmee is op z’n minst een termijn van 6 à 8 weken gemoeid, waarschuwt de brief. Het Kamerreces duurt nog tot 5 september.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer