Economie

Organisaties: Stop supermarktoorlog

Een coalitie van zeven organisaties roept supermarkten ertoe op snel een eind te maken aan de prijzenoorlog. De aanhoudende prijzenoorlog is volgens haar steeds schadelijker voor consument, boeren, tuinders, dieren en milieu. Bovendien zou hij de leefbaarheid van woonwijken aantasten.

Redactie economie
23 December 2004 09:56Gewijzigd op 14 November 2020 02:02

De oproep is woensdag door de initiatiefnemers -LTO Nederland, Stichting Natuur en Milieu, Dierenbescherming, Biologica, Dutch Produce Association en supermarktketens CoopCodis en Sperwer- verstuurd aan het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van alle supermarkten.

Door de prijzenconcurrentie tussen de supermarkten daalt de voedselkwaliteit en verschraalt het aanbod van levensmiddelen voor de consument, stellen de organisaties. Verder stijgen de prijzen van biologische producten, verdwijnen zelfstandige winkels in dorpen en woonwijken en draaien boeren, tuinders en fabrikanten met verlies.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel stoort zich aan de stelling dat door de prijzenslag producten minder veilig zouden zijn. „Aan voedselveiligheid en productiekwaliteit doen supermarkten geen concessies”, aldus adjunct-directeur R. Roorde van de koepel van supermarkten.

Hij bestrijdt ook dat er geen oog meer is voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een beter bewijs dan een recent convenant tussen CBL, landbouworganisatie LTO en het ministerie van Landbouw om biologische waar een voorkeursbehandeling te geven, is er volgens hem niet.

Texelse boeren protesteerden donderdag tegen de lage prijs die zij voor uien, wortels en aardappelen ontvangen. Op parkeerterreinen voor supermarkten in Den Burg en De Koog gaan de uien voor 1 cent de kilo van de hand, wortels voor 2 cent en een kilo aardappelen voor 3 cent.

„We willen de consument duidelijk maken dat wij vrijwel niets aan deze producten verdienen”, aldus woordvoerder A. Langeveld.

Door de dure euro, de supermarktoorlog en het feit dat de Russische grenzen voor Nederlandse gewassen gesloten zijn, verdienen de akkerbouwers op dit moment erg weinig. In veel supermarkten wordt de lage inkoopprijs niet verwerkt in de verkoopprijs. „Iedereen verdient eraan, behalve de boeren zelf”, aldus Langeveld. „De supermarkten stunten met onze producten. Ze zeggen dat ze de klant een eerlijke prijs vragen, maar dat is niet waar. In ieder geval betalen ze zelf geen eerlijke prijs.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer