Microsoft verliest geding tegen Brussel
Microsoft heeft een rechtszaak tegen de Europese Commissie verloren. De softwareproducent moet onmiddellijk een aantal bedrijfsgeheimen prijsgeven en een kale versie van Windows op de markt brengen, zonder bijvoorbeeld Media Player.
Het Amerikaanse concern is afgelopen maart door Brussel veroordeeld in verband met overtreding van de concurrentieregels in de EU. Het ging bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg tegen die beslissing in beroep en eiste dat het de opgelegde strafmaatregelen niet behoefde uit te voeren alvorens er een vonnis was in die procedure, waarschijnlijk over een jaar of twee.
De genoemde instantie wees woensdag echter het verzoek tot een opschortende werking af. De rechter meent dat de firma niet voldoende heeft aangetoond dat zij onherstelbare schade lijdt door nu reeds de eisen van de Commissie op te volgen.
Microsoft deelt in een reactie mee dat, ondanks de nederlaag, de jongste uitspraak bemoedigende passages bevat die wellicht aanleiding zijn om nieuw overleg met de antitrustautoriteiten van de Unie te starten over een schikking. In maart liepen dergelijke onderhandelingen stuk. EU-functionarissen zien geen reden tot heropening van de besprekingen.
Het betrokken dossier is een van de grootste zaken die ooit op het vlak van de mededinging bij de Europese Commissie aan de orde zijn geweest. De desbetreffende portefeuille valt momenteel onder de verantwoordelijkheid van Kroes. Het eerdere besluit over Microsoft kwam tot stand onder haar voorganger, de Italiaan Monti.
Die vond dat de door Bill Gates opgerichte onderneming misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. Hij achtte het onjuist dat zij het op zo’n 95 procent van alle computers geïnstalleerde besturingssysteem Windows alleen verkoopt in een uitvoering die de klant niet de mogelijkheid verschaft om die te combineren met aanvullende producten van andere leveranciers. Voor concurrenten viel er weinig meer te verdienen.
Het dagelijks bestuur van de EU gelastte Microsoft de consument een variant aan te bieden zonder Media Player, een programma voor het afspelen van video- en muziekbestanden. Verder moest de multinational tot dusver geheime informatie verstrekken aan branchegenoten die onmisbaar is om hun eigen artikelen af te stemmen op Windows en een recordboete van bijna 497 miljoen euro betalen. De rechter heeft nu bepaald dat deze sancties niet in afwachting van de uitspraak in het beroep worden opgeschort.
Microsoft meent dat de aanpak van Brussel negatieve gevolgen zal hebben voor de gebruikers van Windows en voor de technologische ontwikkeling.