Verdonk moet plan inburgering wijzigen
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie moet haar plan voor een nieuw inburgeringsstelsel aanpassen. De Kamer wil geen autochtonen laten inburgeren en wil meer actie voor allochtone vrouwen.
Dat bleek dinsdagavond bij de stemmingen over Verdonks onderdeel van de begroting van Justitie. De wens van coalitiepartij D66 om de invoering en uitvoering van de inburgeringsplicht in fases te laten verlopen, haalde het met zeventig stemmen net niet.
Verdonk is van plan het nieuwe inburgeringsstelsel in 2006 in te voeren. Doel is bevordering van de integratie. De bewindsvrouw vindt dat iedereen tot 65 jaar die tijdens de leerplichtige leeftijd niet acht jaar in Nederland was, moet inburgeren. Om discriminatie te voorkomen, zouden zowel allochtonen als autochtonen onder de plicht vallen. In totaal gaat het om 750.000 mensen.
De Kamer vindt het echter onzin om ook autochtonen een inburgeringsplicht op te leggen en wil voor hen vrijstelling.
Verder wil een grote meerderheid van de Kamer dat Verdonk snel meer werk maakt van taallessen voor allochtone vrouwen. Zij moet met concrete voorstellen komen die zijn gebaseerd op de bevindingen van de commissie-Pavem, waarin prinses Máxima zit. De commissie wil voor deze vrouwen meer maatwerk dan Verdonk van plan is. Pavem denkt dat dit sneller kan als er meer geld los komt: 50 miljoen euro per jaar. Verdonk heeft veel minder geld beschikbaar.
Verder steunde de Kamer een voorstel van het CDA voor een toelatingsregeling voor Antillianen die naar Nederland willen komen. CDA-kamerlid Sterk verzoekt het kabinet met een voorstel te komen voor zo’n regeling. Die is volgens haar wel degelijk juridisch mogelijk.