Oproep EP: Maak abortus grondrecht
Het Europees Parlement wil dat een recht op abortus wordt vastgelegd in het grondrechtenhandvest van de Europese Unie. De oproep is ingegeven door de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, waar vrouwen door een uitspraak van het hooggerechtshof niet langer overal een zwangerschap kunnen afbreken.
Volgens Europarlementariërs dreigt iets soortgelijks te gebeuren in sommige EU-landen. Ze wijzen bijvoorbeeld op Polen, waar de conservatieve regering abortus de afgelopen tijd aan banden heeft gelegd. In de lidstaat Malta is iedere zwangerschapsbeëindiging verboden.
Bij de stemming was een duidelijke meerderheid voor de oproep. Van de aanwezige parlementsleden stemden er 324 voor en 155 tegen.
De Franse president Emmanuel Macron pleitte er begin dit jaar ook al voor een recht op abortus op te nemen in het handvest, dat min of meer de rechtskracht heeft van een verdrag. Maar dat lijkt uitgesloten, omdat alle lidstaten ermee zouden moeten instemmen. De EU heeft nu niets over het abortusbeleid van de nationale regeringen te zeggen.
Europarlementariërs vragen de Europese Commissie verder om hulporganisaties te hulp te schieten die geldstromen uit de VS zien opdrogen omdat ze abortus elders in de wereld mogelijk maken.
De rechterflank van het Europees Parlement, inclusief een aantal christendemocraten, verzette zich tevergeefs tegen de oproep. SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen zei het „zeer betreurenswaardig te vinden dat een meerderheid van het Europees Parlement oproept abortus vast te leggen als grondrecht.” Op Twitter gaf hij aan dat „ieder leven beschermenswaardig is, óók het ongeboren leven.”
Peter van Dalen van de ChristenUnie sprak van „een van de meest absurde resoluties over abortus” en „een zwarte dag voor Europa.” D66-collega Samira Rafaela daarentegen toonde zich trots op de oproep en maande de Europese Commissie om er snel mee aan de slag te gaan.