Economie

Brussel wil af van uitrijden van mest

Boeren mogen mogelijk al vanaf volgend jaar minder mest uitrijden over hun land. De Europese Commissie wil een einde maken aan de uitzonderingspositie, ook wel derogatie genoemd, die Nederland op dat terrein al jaren heeft.

Redactie economie
8 July 2022 09:32
Een koe op stal. beeld ANP, Bart Maat
Een koe op stal. beeld ANP, Bart Maat

Dat bevestigden Haagse bronnen donderdag na een bericht van de NOS. Brussel stuurt al langer aan op een strengere behandeling van de Nederlandse boeren. De derogatie werd twee jaar geleden slechts voor twee jaar verleend in plaats van de gebruikelijke vier jaar en werden er strengere voorwaarden aan verbonden dan voorheen.

Landbouwminister Henk Staghouwer waarschuwt boeren al langer dat zij er rekening mee moeten houden dat de derogatie helemaal komt te vervallen. De onderhandelingen in Brussel lopen nog, maar volgens ingewijden lijkt een geleidelijke uitfasering op dit moment nog het best haalbare. De hoop is dat Nederland pas later hoeft te beginnen en rond 2026 –of wellicht zelfs nog wat later– helemaal aan de Europese eisen dient te voldoen.

Volgens de bronnen is de kans echter groot dat Brussel voet bij stuk blijft houden en niet van uitstel wil weten. Dat zou een financiële aderlating betekenen voor veehouders. Omdat het mest niet meer over het land mag worden uitgereden, zal het moeten worden afgevoerd. De kosten hiervan kunnen oplopen tot duizenden euro’s op jaarbasis.

LTO laat in een reactie weten dat het Nederlandse landbouwbeleid „tegenslag op tegenslag” is voor boeren. „Verlies van derogatie is een zwart scenario voor kringlooplandbouw. Het betekent dat van de totale benodigde bodembemesting een kleiner deel uit vruchtbare dierlijke mest mag komen, en dus een grotere afhankelijkheid van kunstmest (en daarmee gas). Dit kost circa 10.000 tot 20.000 euro extra voor boeren, zonder dat het milieu er beter van wordt. Als het ministerie van LNV nog enig toekomstperspectief wil bieden dan moet derogatie echt geregeld worden in Brussel”, zo staat in een verklaring van de boerenbelangenorganisatie.

Brussel staat veehouders toe maximaal 170 kilo stikstof uit dierlijke mest uit te rijden per hectare grond. Niet alleen Nederlandse boeren mochten deze limiet overschrijden, ook voor boeren uit Denemarken, Duitsland, Ierland en delen van België en Italië gold een hogere bovengrens. Nederland werd vrijstelling verleend omdat het grondgebied in vergelijking met andere Europese landen vrij klein is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer