Van moorden verdachte oud-militair Suriname voorwaardelijk vrij
De rechtbank in Den Haag heeft vrijdag het voorarrest van de 56-jarige Surinaamse oud-militair Abdoel L. onder voorwaarden geschorst, tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen de man. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem ervan dat hij als militair meerdere burgers heeft vermoord tijdens de Binnenlandse Oorlog in Suriname, een burgeroorlog in de periode 1986-1992. De rechtbank voorziet een langdurig strafrechtelijk onderzoek en vindt dat L. behandeld moet worden aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS). L. krijgt een enkelband.
De verdachte, die de Nederlandse nationaliteit heeft, werd vorig jaar oktober in zijn woonplaats Amsterdam opgepakt nadat hij bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) samen met zijn vrouw meldde dat hij PTSS had als gevolg van zijn diensttijd in Suriname. De vrouw probeerde destijds naar Nederland te komen.
De reclassering heeft in het kader van de strafzaak gerapporteerd dat L. behandeling nodig heeft. Het OM schaarde zich evenals de rechtbank achter die conclusie en verzette zich niet tegen de vrijlating onder voorwaarden.
Behalve het elektronisch toezicht moet L. zich aan een pakket voorwaarden houden. Hij moet meewerken aan de behandeling en zijn gebruik van drugs (hij was verslaafd) zal worden gecontroleerd. Daarnaast moet hij zijn paspoort inleveren en moet hij zich op gezette tijden melden bij zowel de reclassering als de politie. Hij mag Nederland niet verlaten.
L. zou naar eigen zeggen onder Desi Bouterse in het leger hebben gediend gedurende de strijd tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk en meerdere onschuldige burgers, onder wie kinderen, hebben gedood. Tijdens de Binnenlandse Oorlog kwamen honderden burgers om het leven. Uit onderzoek is gebleken dat L. meerdere keren aangaf onschuldige slachtoffers te hebben gemaakt.
L.’s advocaat Gerald Roethof bepleitte een definitieve beëindiging van het voorarrest, omdat zijn cliënt volgens hem onschuldig is en justitie geen zaak heeft. Tijdens een eerdere zitting heeft hij betoogd dat L. zijn misdaden tijdens de Binnenlandse oorlog heeft verzonnen. De raadsman meent dat justitie de zaak moet seponeren, omdat er geen bewijs zou zijn.
Volgens het OM is dat bewijs er wel. Het nog lopende onderzoek heeft geen ontlastende informatie voor L. opgeleverd, aldus de officier van justitie vrijdag. Inmiddels is een aantal getuigen gehoord; mogelijk volgen nog verhoren van andere getuigen.
Het is niet bekend wanneer de zaak verdergaat.