Economie

Belangenverstrengeling Statenleden bij stemmingen stikstofbeleid

Ten minste achttien Statenleden in negen provincies hebben zich sinds 2019 mogelijk schuldig gemaakt aan belangenverstrengeling door mee te stemmen over stikstofmoties. In de meeste gevallen overtraden zij daarmee provinciale integriteitsregels.

Redactie economie
1 July 2022 11:17
In Kootwijkerbroek werden politieauto’s aangevallen met grote hamers. beeld RTL Nieuws
In Kootwijkerbroek werden politieauto’s aangevallen met grote hamers. beeld RTL Nieuws

Deze politici hebben een professionele achtergrond in de landbouw en mochten daarom niet stemmen over provinciale regelingen en moties waarbij zij een belang hadden, schrijft NRC vrijdag op basis van eigen onderzoek.

De Statenleden zijn bijvoorbeeld zelf melkveehouder of akkerbouwer of werken voor een veevoerproducent. Van de achttien agrarische Statenleden bekleden er acht daarnaast nog een betaalde of onbetaalde functie bij een belangenorganisatie zoals LTO, de belangrijkste branchevereniging voor boeren. De meeste provincies verbieden het leden van Provinciale Staten om mee stemmen over beleid en moties waarbij ze een persoonlijk belang hebben.

Niet alleen stemden de leden met landbouwachtergrond mee in de Provinciale Staten. In een aantal gevallen voerden ze ook het woord over het onderwerp en brachten ze standpunten in die ze met een belangenorganisatie als bijvoorbeeld LTO hadden voorbesproken.

Lege schappen

Boerenactiegroep Agractie ziet een tijdelijke stop op de levering van landbouwproducten als mogelijke manier om een punt te maken over het belang van boeren voor de voedselvoorziening. „Lege schappen zijn geen leuk signaal naar onze consument”, schrijft Agractie in een donderdag verschenen bericht aan de achterban. „Helaas is dit het enige middel om beleidsmakers, media en burgers enige realiteitszin mee te geven.”

Om te „onderzoeken” in hoeverre er draagvlak voor zo’n tijdelijke leveringsstop is onder boeren en tuinders, heeft Agractie onder de achterban een link verspreid naar een onlinepeiling op de website ferendum.com. Iedereen die dat wil, kan die invullen, dus ook mensen van buiten de agrarische sector.

Langer vast

Het openbaar ministerie wil dat vijf aangehouden boerendemonstranten uit Oost-Nederland veertien dagen langer worden vastgehouden. Zij zitten in de cel op verdenking van poging tot zware mishandeling dan wel voor bedreiging en vernieling. Een van de vijf verdachten is minderjarig. Een zesde actievoerder moet volgens het OM nog drie dagen langer in de cel blijven zitten op verdenking van vernieling en openlijke geweldpleging. De rechter-commissaris zou vrijdag besluiten wat er met de zes verdachten gaat gebeuren.

Vier protestboeren zijn donderdag in vrijheid gesteld in afwachting van de afhandeling van hun zaak, aldus het OM. In totaal hield de politie sinds dinsdag dertien personen aan, zegt een politiewoordvoerster. Enkele verdachten mochten na verhoor naar huis. Zij horen nog hoe justitie hun zaak gaat afhandelen.

Voor de rellen bij Kootwijkerbroek zitten vijf demonstranten vast, van wie twee op verdenking van poging tot doodslag omdat ze met een tractor op een agent zouden zijn ingereden. Drie actievoerders zitten in de cel voor openlijke geweldpleging, poging tot doodslag, vernieling en mishandeling op de A1 bij Stroe. In Almelo is woensdag een man aangehouden op verdenking van opruiing. Woensdagavond is een man uit Lochem gearresteerd vanwege zijn rol bij het belagen van de woning van stikstofminister Christianne van der Wal.

Het OM verwacht meer aanhoudingen. Ook elders in het land zijn demonstranten opgepakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer