Computergebruiker onzorgvuldig met wachtwoorden
Actieve computergebruikers zijn onzorgvuldig met wachtwoorden voor online diensten. Bijna de helft van de mensen die meer dan acht verschillende wachtwoorden gebruikt, schrijft ze wel eens op, hergebruikt ze (bijna 60 procent) of vertelt ze wel eens aan een ander (ongeveer 10 procent).
Dat blijkt uit onderzoek waarvan Safe Internet Foundation (SIF) dinsdag de resultaten presenteerde. De onafhankelijke stichting zet zich in voor veilig internetgebruik. Vorig jaar bleek uit onderzoek van SIF al dat computergebruikers allerminst creatief zijn in het verzinnen van wachtwoorden. Meestal kiezen ze voor namen van kind, partner, huisdier, woonplaats, voetbalclub of automerk.
Om op een veilige manier gebruik te maken van wachtwoorden is het nodig ze regelmatig te veranderen, andere toegangscodes voor verschillende diensten te gebruiken en nooit te kiezen voor een wachtwoord dat zich makkelijk laat raden, adviseert SIF. „Zolang het wachtwoord de standaardmethode van beveiliging blijft, loont het voor kwaadwillenden om deze te achterhalen en misbruiken", aldus een woordvoerder in een toelichting.
De overheid en andere instellingen die gevoelige informatie via internet toegankelijk maken, moeten een betere vorm van beveiliging kiezen, meent de stichting. Plannen van het ministerie van Binnenlandse Zaken om voor burgers een Digitale Identiteit (DigiD) te ontwikkelen, met een gebruikersnaam en een wachtwoord voor meerdere online diensten van de overheid, zijn niet veilig genoeg, oordeelt SIF. De stichting denkt eerder aan een combinatie van een pasje, kaartlezer en codegenerator zoals banken die al gebruiken.