Binnenland

Langer hulp voor alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Alleenstaande minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen voortaan hulp en ondersteuning tot hun 21e jaar. Nu vervalt alle hulp zodra ze 18 jaar worden. De kosten ervan neemt het Rijk voor zijn rekening. Dit heeft staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) na afloop van de ministerraad bekend gemaakt.

ANP
24 June 2022 17:48

„Hiermee verminderen de lasten voor gemeenten”, licht Van der Burg toe. De afspraak is onderdeel van het pakket aan maatregelen dat het kabinet en de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s vrijdag hebben gemaakt om de druk op met name het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel te verminderen.

De Kinderombudsman en de Nationale Ombudsman uitten vorige maand forse kritiek op het beleid ten aanzien van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Zodra zij achttien worden, worden ze aan hun lot overgelaten. De ombudsmannen adviseerden de rijksoverheid deze jongeren tot hun 21e jaar de hulp te geven die ze nodig hebben, om problemen bij deze jongeren te voorkomen.

Zoals bekend moeten gemeenten 7500 statushouders - die hun asielprocedure hebben afgerond en in Nederland mogen blijven - zo snel mogelijk vanuit een asielzoekerscentrum (azc) in een tussenvoorziening worden gehuisvest. Dat moet snel gebeuren. Het streven is om tussen 1 juli en half augustus „een groot resultaat te zien”, zegt de staatssecretaris. Zodra die 7500 statushouders uit de azc’s weg zijn, komt daar ruimte voor asielzoekers en kan de crisisnoodopvang dicht, zei Van der Burg.

Het tekort aan personeel om de statushouders te ondersteunen en begeleiden, is volgens gemeenten een knelpunt. Rijksambtenaren worden opgeroepen gemeenten te hulp te schieten. Dat gaat minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken doen. Ook wordt rijksambtenaren gevraagd gemeenten te helpen bij ruimtelijkeordeningsprocedures.

Van der Burg snapt dat voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad de vrijdag gemaakte afspraken „fragiel” noemt. " Het is spannend of alle afspraken worden gehaald” erkent de staatssecretaris. „Het wordt aan alle kanten lastig. Voor ons om ambtenaren te leveren, het wordt lastig om die locaties zo snel mogelijk om te bouwen en het wordt lastig voor gemeenten om voldoende woonruimte te realiseren. Maar dat is des te meer reden om met elkaar die afspraken te maken en aan de slag te gaan.”

Het kabinet streeft naar een permanente oplossing. „Alles staat of valt met voldoende woningen”, aldus de staatssecretaris. Ook wil het kabinet inzetten op het versneld uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer