Waakstudent handige hulp
Het UMC Groningen heeft goede ervaringen met ”waakstudenten” die continu een oogje in het zeil houden bij onrustige (dementerende) patiënten die voor bijvoorbeeld een operatie in het ziekenhuis zijn opgenomen.
Studenten geneeskunde, verpleegkunde of fysiotherapie die deze bijbaan kiezen, werken vooral ’s avonds en ’s nachts. Waakstudenten voorkomen dat patiënten infusen en katheters uittrekken of uit bed stappen en vallen, meldt het blad Medisch Contact. Verpleegkundigen hebben geen tijd om lang bij een patiënt te zitten en mantelzorgers hebben al genoeg aan hun hoofd. Ook overdag vervullen waakstudenten soms een nuttige rol door met de patiënt te praten of een spelletje te doen.
Bosbessen
Dagelijkse consumptie van een half kopje bosbessen lijkt een gunstige invloed te hebben op hersenfuncties als plannen en organiseren, prioriteiten stellen en langdurig de aandacht ergens bij houden. Dat suggereren de uitkomsten van een 12 weken durende studie onder 33 vijftigplussers met overgewicht en klachten over cognitieve achteruitgang. De helft kreeg dagelijks een bosbessenextract, gelijk aan een half kopje bosbessen. De controlegroep kreeg een neppoeder.
De studie is klein en van korte duur, maar staat niet op zichzelf. Al eerder bleek uit onderzoeken dat (klein)fruit dat rijk is aan zogeheten bio-flavonoïden zowel bij gezonde ouderen als bij senioren met cognitieve achteruitgang gunstige effecten kan hebben op bepaalde hersenfuncties. Bijvoorbeeld op een traag werkend geheugen, op de al genoemde functies en op psychomotorische functies. Goede psychomotorische functies vormen onder meer de basis voor veilig autorijden en typevaardigheid.
Beter opereren met anatomieprojector
Met een zogeheten anatomieprojector kunnen chirurgen in het Radboudumc zeer nauwkeurig borstreconstructies uitvoeren. Voormalig student technische geneeskunde dr. Stefan Hummelink ontwikkelde het apparaat –zo groot als een dikke tablet– thuis in zijn schuur, meldt het ziekenhuis. Met de projector worden beelden die zijn gemaakt met een CT-scanner op de huid van de patiënt geprojecteerd. „Op die manier kunnen we precies laten zien waar zich bijvoorbeeld bloedvaten en lymfeklieren bevinden.
Dat is bij iedere patiënt verschillend”, aldus Hummelink. Op basis van de CT-scan wordt een driedimensionaal plan gemaakt. De patiënt krijgt markers op de huid en tijdens de ingreep wordt het 3D-plan op de huid geprojecteerd. De chirurg gebruikt geen speciale bril, het hele team op de operatiekamer kan meekijken. „We gebruiken de projector nu nog alleen bij borstreconstructies, maar het apparaat heeft veel meer in zich. Naast bloedvaten en lymfeklieren, kunnen we ook spieren, pezen of zenuwen op het lichaam projecteren.”