Fintechbedrijf Adyen en Prosus aan kop in herstellende AEX
Fintechbedrijf Adyen en techinvesteerder Prosus behoorden dinsdag tot de sterkste stijgers in de Amsterdamse AEX-index, die verder wist te herstellen na de zware koersverliezen vorige week. Beleggers lijken de zorgen over een mogelijke economische recessie door renteverhogingen even aan de kant te schuiven. Vooral aandelen in de hard afgestrafte techsector werden daarbij weer opgepikt.
De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1 procent in de plus op 648,11 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 932,58 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,2 procent.
Adyen kreeg er 2,7 procent en ging aan kop in de AEX. Prosus profiteerde van een stevige koerswinst van het Chinese techbedrijf Tencent, waarin het een groot belang heeft, en volgde met een winst van 2,6 procent. Chipbedrijf ASMI won 2 procent. Telecomconcern KPN en supermarktbedrijf Ahold Delhaize waren de enige dalers met minnen van 0,2 en 0,1 procent.
Heineken won 0,1 procent. De bierbrouwer bevestigde na eerdere berichtgeving in De Telegraaf dat bierprijzen die cafés en restaurants betalen met gemiddeld 5,8 procent zullen stijgen. Ook in de supermarkt wordt bier duurder.
In de MidKap daalde luchtvaartcombinatie Air France-KLM 0,1 procent. Directeur Hugo Thomassen van slotcoördinator Airport Coordination Netherlands (ACNL) denkt dat KLM vooral in Europese vluchten moet snijden om het aantal reizigers vanaf Schiphol komende maand te beperken. Air France-KLM won een dag eerder nog ruim 8 procent nadat branchevereniging IATA liet weten dat de luchtvaartsector naar verwachting volgend jaar weer winstgevend zal zijn.
Bij de kleinere bedrijven klom BAM bijna 6 procent. Het bouwbedrijf verkoopt zijn Duitse werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau aan ZECH Building. De transactie, die naar verwachting in het derde kwartaal wordt afgerond, levert BAM een boekwinst op van 50 miljoen euro. Het bedrijf hield bij zijn winstprognose over dit jaar nog geen rekening met dit bedrag.
De euro was 1,0535 dollar waard tegen 1,0537 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 109,57 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,6 procent tot 114,76 dollar per vat.