EU verdeeld over eerste gen–koolzaad
De EU–ministers van milieu bleken maandag zwaar verdeeld over de eerste genetisch aangepaste koolzaad in de Europese Unie. De ministers laten het besluit over aan de Europese Commissie. Die heeft recent veel genetisch aangepaste gewassen toegestaan.
Het gen–koolzaad is omstreden, wegens de risico’s voor natuur en de gezondheid. Bij testen op ratten bleek de lever veel zwaarder te zijn geworden. Mensen gebruiken koolzaad voor olie, bijvoorbeeld om mee te bakken.
Het ras ’Brassica Napus GT73’, ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Monsanto, groeit efficiënter dan gewoon koolzaad. Monsanto heeft het beter bestand gemaakt tegen een bepaalde onkruidverdelger. Het Amerikaanse bedrijf heeft Nederland gevraagd om toelating. Daarop legde Nederland de zaak voor aan de EU.
Zowel voor –als tegenstanders vormden maandag echter geen vereiste meerderheid. Dertien landen waren tegen, zes onthielden zich van stemming en zes waren voor, waaronder Nederland. De regering oordeelde dat dit product „geen onaanvaardbare risico’s voor mens en milieu tot gevolg heeft".
Bij recente besluiten over types gen–maïs bleken de EU–landen eveneens zwaar verdeeld. De milieubeweging is teleurgesteld, maar ziet toch lichtpuntjes. „Engeland schoof dit keer van de voorstanders naar degenen die blanco stemden. Je ziet dus dat de steun afbrokkelt", aldus coördinator Geert Ritsema van Friends of the Earth Europe, waarbij Milieudefensie is aangesloten. Hij hoopt dat de pasbenoemde Europese Commissarissen anders oordelen dan hun voorgangers.
Greenpeace vreest bij de aanvraag voor kruisbestuiving met gewoon koolzaad. Het risico is bij koolzaad groter dan bij andere planten, omdat de kleine zaadjes verder weg kunnen waaien. De koolzaad van Monsanto zou daardoor veel andere koolzaadrassen kunnen aantasten.
Het Europese agentschap voor veilig voedsel EFSA adviseerde Brussel recent dat het gen–koolzaad veilig genoeg is voor toelating op de Europese markt. Het besluit van de Europese Commissie wordt binnen drie maanden verwacht.